Den thailändska polisens fantombild på den misstänkte terroristens kumpan.
1 av 3
Den thailändska polisens fantombild på den misstänkte terroristens kumpan. - Foto: Thanyarat Doksone/AP/Scanpix
Den misstänkte 47-åringen.
2 av 3
Den misstänkte 47-åringen. - Foto: Scanpix
Polisen slog till mot det lager de misstänkta terroristerna misstänks ha förvarat kemikalier och konstgödsel.
3 av 3
Polisen slog till mot det lager de misstänkta terroristerna misstänks ha förvarat kemikalier och konstgödsel. - Foto: Scanpix

Frisören från Göteborg – en terrorist?

Då frisör i Göteborg – nu misstänkt för terrorbrott i Thailand.– Han har betett sig på ett misstänkt vis, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.


Vad är Hizbollah?

Terrorexperten Magnus Ranstorp förklarar:

"Hizbollah är en politisk, social och militär shiamuslimsk organisation som har brett stöd i bland annat Libanon. Men det finns också en terrorkomponent och den finns som en hemlig del inom Hizbollahs ledning. Den komponenten har kopplingar till Iran och landets säkerhetsstjänst och är extremt farlig. Innan Bin Laden dök upp på USA:s radar var Hizbollah CIA:s mest prioriterade och jagade organisation".

Thailändsk polis hittade under måndagen 4,2 ton kemikalier och konstgödsel i ett lager tre mil från Bangkok. Lagret pekades ut av den terrormisstänkte 47-åringen och polis misstänker att kemikalierna var tänkta att användas för att tillverka flera bomber. 47-åringen har ett svenskt pass och har tidigare arbetat som frisör i Göteborg. Hans närmaste beskriver honom som en snäll familjefar. Thailändsk polis misstänker dock att han har kopplingar till terrororganisationen Hizbollah och förberedde en omfattande terrorattack, skriver CNN.

– Han har kommit upp på radarn på nåt sätt och betett sig på ett sätt som gör att han blir misstänkt, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till Nyheter24.

Ranstorp berättar vidare att Thailand är en plats som Hizbollah varit verksamma i tidigare. Israeliska ambassader i landet har varit måltavlor för terrororganisationen och det finns även gott om både amerikanska och israeliska turister i landet.

– Man ska veta att Thailand har varit en favoritplats för Hizbollah. Dels för flera israeliska måltavlor, men också för att det är en handelsplattform för stulna eller falska pass, säger Ranstorp.

Förutom den gripne 47-åringen misstänks även fem andra personer ha varit inblandade i terrorplanerna. Tre av dem uppges ha svenska pass. Vad terrorgruppens måltavla har varit är fortfarande oklart. Klart är dock att de misstänkta männens lager av kemikalier var tillräckligt stort för att tillverka en extremt kraftig bomb.

– Breivik fick tag i sex ton, och han smällde bara av ett, så det är ganska mycket. Men det kan också vara så att man åker till Thailand för att få tag i kemikalierna. På så sätt får inte system närmare Europa upp ögonen, säger Ranstorp till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.