Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Frisören från Göteborg – en terrorist?

- 16/01/2012, 15:27 -
Den thailändska polisens fantombild på den misstänkte terroristens kumpan.
1 av 3

Den thailändska polisens fantombild på den misstänkte terroristens kumpan.

Thanyarat Doksone/AP/Scanpix

Den misstänkte 47-åringen.
2 av 3

Den misstänkte 47-åringen.

Scanpix

Polisen slog till mot det lager de misstänkta terroristerna misstänks ha förvarat kemikalier och konstgödsel.
3 av 3

Polisen slog till mot det lager de misstänkta terroristerna misstänks ha förvarat kemikalier och konstgödsel.

Scanpix

Då frisör i Göteborg – nu misstänkt för terrorbrott i Thailand.– Han har betett sig på ett misstänkt vis, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Thailändsk polis hittade under måndagen 4,2 ton kemikalier och konstgödsel i ett lager tre mil från Bangkok. Lagret pekades ut av den terrormisstänkte 47-åringen och polis misstänker att kemikalierna var tänkta att användas för att tillverka flera bomber. 47-åringen har ett svenskt pass och har tidigare arbetat som frisör i Göteborg. Hans närmaste beskriver honom som en snäll familjefar. Thailändsk polis misstänker dock att han har kopplingar till terrororganisationen Hizbollah och förberedde en omfattande terrorattack, skriver CNN.

– Han har kommit upp på radarn på nåt sätt och betett sig på ett sätt som gör att han blir misstänkt, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till Nyheter24.

Ranstorp berättar vidare att Thailand är en plats som Hizbollah varit verksamma i tidigare. Israeliska ambassader i landet har varit måltavlor för terrororganisationen och det finns även gott om både amerikanska och israeliska turister i landet.

– Man ska veta att Thailand har varit en favoritplats för Hizbollah. Dels för flera israeliska måltavlor, men också för att det är en handelsplattform för stulna eller falska pass, säger Ranstorp.

Förutom den gripne 47-åringen misstänks även fem andra personer ha varit inblandade i terrorplanerna. Tre av dem uppges ha svenska pass. Vad terrorgruppens måltavla har varit är fortfarande oklart. Klart är dock att de misstänkta männens lager av kemikalier var tillräckligt stort för att tillverka en extremt kraftig bomb.

– Breivik fick tag i sex ton, och han smällde bara av ett, så det är ganska mycket. Men det kan också vara så att man åker till Thailand för att få tag i kemikalierna. På så sätt får inte system närmare Europa upp ögonen, säger Ranstorp till Nyheter24.