Torsdag 26 Maj
Stockholm

Wikipedia stänger ner i protest mot SOPA-lagen

1 av 2
Meddelandet om protesten på Wikipedias hemsida.
2 av 2
Meddelandet om protesten på Wikipedias hemsida. Foto: Scanpix

Det virtuella uppslagsverket Wikipedia släcker ner sin sajt inom 24 timmar i protest mot internetlagstiftningen SOPA (Stop Online Piracy Act).

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vad är SOPA och ACTA?

SOPA står för Stop Online Piracy Act och är ett förslag till en ny internetlagstiftning som just nu är uppe i USA:s representantshus. Syftet med lagförslaget är att utöka möjligheterna för USA:s brottsbekämpning och upphovsrättsinnehavare för att bekämpa all form av piratkopiering, främst inom musik- och filmbranschen.
Lagen förbjuder bland annat människor att länka till upphovsskyddat material på nätet. Om lagen godkänns blir obehörig streaming av upphovsskyddat material brottsligt.

SOPA har stort stöd av musikindustrin i USA, men även handelskammaren och Hollywood. Läs mer här.

ACTA

Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson kallar Acta-avtalet för "nästa hot mot internet". Läs hela hans inlägg.

Wikipedias medgrundare Jimmy Wales meddelade under måndagen att sajten efter en omröstning beslutat att delta i en protestkampanj mot SOPA-lagen. Inom loppet av 24 timmar kommer Wikipedia att stängas ner under ett dygn, skriver Washington Post.

– Gör era läxor tidigt. På onsdag protesterar Wikipedia mot dålig lagstiftning, meddelade Jimmy Wales på Twitter.

Om lagförslaget går igenom kommer det bland annat att innebära att det blir förbjudet att länka till upphovsskyddat material på internet. Lagen har fått stöd av bland annat musikindustrin, medan flera storföretag som till exempel Google och Yahoo ansett att den är för hård, skriver Washington Post.

"Om lagen godkänns kommer den att skada det fria och öppna nätet samt skapa nya verktyg för att censurera internationella sajter inom USA", skriver Wikimedia Foundation.

Under det dygn Wikipedias protest pågår kommer sajten endast att visa information om SOPA- samt PIPA-lagen (Protect IP Act), som även den skyddar upphovsrätt på nätet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela