Wikipedia stänger ner i protest mot SOPA-lagen

- 17/01/2012, 07:46 -
1 av 2

Kirsty Wigglesworth/SCANPIX

Meddelandet om protesten på Wikipedias hemsida.
2 av 2

Meddelandet om protesten på Wikipedias hemsida.

Scanpix

Det virtuella uppslagsverket Wikipedia släcker ner sin sajt inom 24 timmar i protest mot internetlagstiftningen SOPA (Stop Online Piracy Act).

Wikipedias medgrundare Jimmy Wales meddelade under måndagen att sajten efter en omröstning beslutat att delta i en protestkampanj mot SOPA-lagen. Inom loppet av 24 timmar kommer Wikipedia att stängas ner under ett dygn, skriver Washington Post.

– Gör era läxor tidigt. På onsdag protesterar Wikipedia mot dålig lagstiftning, meddelade Jimmy Wales på Twitter.

Om lagförslaget går igenom kommer det bland annat att innebära att det blir förbjudet att länka till upphovsskyddat material på internet. Lagen har fått stöd av bland annat musikindustrin, medan flera storföretag som till exempel Google och Yahoo ansett att den är för hård, skriver Washington Post.

"Om lagen godkänns kommer den att skada det fria och öppna nätet samt skapa nya verktyg för att censurera internationella sajter inom USA", skriver Wikimedia Foundation.

Under det dygn Wikipedias protest pågår kommer sajten endast att visa information om SOPA- samt PIPA-lagen (Protect IP Act), som även den skyddar upphovsrätt på nätet.