Regeringssajter kraschade när Anonymous gick till attack

Hackernätverket samordnade massiv attack mot amerikanska myndighetssajter.


Vad är SOPA och ACTA?

SOPA står för Stop Online Piracy Act och är ett förslag till en ny internetlagstiftning som just nu är uppe i USA:s representantshus. Syftet med lagförslaget är att utöka möjligheterna för USA:s brottsbekämpning och upphovsrättsinnehavare för att bekämpa all form av piratkopiering, främst inom musik- och filmbranschen.
Lagen förbjuder bland annat människor att länka till upphovsskyddat material på nätet. Om lagen godkänns blir obehörig streaming av upphovsskyddat material brottsligt.

SOPA har stort stöd av musikindustrin i USA, men även handelskammaren och Hollywood. Läs mer här.

ACTA

Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson kallar Acta-avtalet för "nästa hot mot internet". Läs hela hans inlägg.

I vad som beskrivs som en styrkedemonstration, för att uppmärksamma politiker och myndigheter på Anonymous kraft och påverka hur de lagstiftar om SOPA och PIPA, gick hackernätverket under natten till fredag till attack. En annan av anledningarna var den polisinsats som gjordes mot en av de mest populära nedladdningssajterna, där flera personer arresterades under torsdagen. Då fick hackernätverket nog.

Genom synkroniserade överbelastningsattacker mot ett stort antal sajter lyckades Anonymous "hacktivister" krascha såväl Universal Musics sajt som viktiga regeringssajter, bland annat USA:s justitiedepartements sajt.

"We Anonymous are launching our largest attack ever on government and music industry sites. Lulz" löd budskapet från Anonymous-kopplade twitterkonton, enligt CNN.

Och även om de flesta av de drabbade sajterna nu är tillbaka online visar attacken en försmak av vad som kan ske om de extremt impopulära lagförslagen SOPA och PIPA klubbas igenom till slut.

/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Riksrätt i senaten för Bidens minister

L: Inför maxtak i skolan

Liberalerna vill införa ett maxtak för klasstorlekar i skolan. Det ska inte vara ett lotteri i skolan som man möts av alltför ofta i dag, säger partiledaren Johan Pehrson.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

1 timme sedan
Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.