Lördag 28 Maj
Stockholm

Efter protesterna - nu dras SOPA tillbaka

På fredagen drog Lamar Smith tillbaka sitt lagförslag.
1 av 3
På fredagen drog Lamar Smith tillbaka sitt lagförslag. Foto: Drew Angerer / AP
Googles startsida som den såg ut i USA på onsdagen. Loggan är nästan helt övertäckt av svart tejp och under finns en länk där man kan göra sin röst hörd. Det gav effekt.
2 av 3
Googles startsida som den såg ut i USA på onsdagen. Loggan är nästan helt övertäckt av svart tejp och under finns en länk där man kan göra sin röst hörd. Det gav effekt. Foto: Faksimil
Bloggportalen Wordpress visade också sitt missnöje mot SOPA och PIPA.
3 av 3
Bloggportalen Wordpress visade också sitt missnöje mot SOPA och PIPA. Foto: Faksimil

Sajter har stängt ned i protest och massvis med hacktivister har varit i upprorstillstånd - nu har Lamar Smith dragit tillbaka sitt lagförslag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
HAX jämför med posten och Vägverket

Nyheter24:s bloggare Henrik "HAX" Alexandersson kritiserar ny lagstiftning, däribland SOPA, hårt i ett inlägg. Han jämför situationen med exempelvis Youtube och Facebook med om posten skulle ansvara för att droger smugglas i deras brev.

"På samma sätt som Vägverket inte är ansvarigt för att bankrånare kör på deras vägar, Posten inte är ansvarig för att det smugglas droger i vanliga brev och Telia inte är ansvarigt för hot och otrevligheter som framförs över telefon", skriver han.

WASHINGTON, DC. På fredagen kom det besked som Wikipedia, Google, internetkännare och aktivister väntat på. SOPA-lagstiftningen dras tillbaka helt av initiativtagaren, kongressledamoten Lamar Smith.

Den massiva protest som flera av de största sajterna genomförde på onsdagen verkar ha gett effekt.

– Jag har lyssnat på kritiken och jag tar seriöst på deras oro angående förslaget för att stoppa problemet med fildelning, sa Smith enligt Mashable.

PIPA skjuts upp

Redan på torsdagen drog flera kongressledamöter tillbaka sitt stöd för SOPA och motsvarigheten i senaten, PIPA. Omröstningen om den sistnämnda skjuts upp, enligt ett uttalande av senatorn Harry Reid på fredagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela