Det är oklart om fallet med den svenske affärsmannen kan ge någon information om hur Etiopien kommer hantera journalisternas fall.
Det är oklart om fallet med den svenske affärsmannen kan ge någon information om hur Etiopien kommer hantera journalisternas fall. - Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX

Tredje svensk fängslad med Schibbye och Persson i Etiopien

En svensk affärsman satt i samma fängelse som de terrordömda svenska journalisterna i Etiopien.


Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

Enligt nya uppgifter till Ekot var affärsmannen placerad i samma del av Kalityfängelset i Addis Adeba som Martin Schibbye och Johan Persson. Det råder stor sekretess om mannens fall men klart är att han greps i december 2010 och dömdes till tre år och sju månaders fängelse för bedrägerier.

Den svenska ambassaden har varit i kontakt med mannen flera gånger och hjälpt honom med kontakter. Efter att ha överklagat fick han straffet omvandlat till villkorlig dom och strax före jul frigavs han.

– Vi har information om att en svensk medborgare frigavs strax innan jul 2011, det är den informationen jag har, säger Jon Åström Gröndahl på utrikesdepartementet, till Ekot.

Affärsmannen vill inte ha någon uppmärksamhet kring sitt fall. Men enligt uppgifter möttes han av ambassadpersonal bara en dag före domen mot de svenska journalisterna.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!