Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fiskarna håller på att bli galna

- 24/01/2012, 11:18 -

Nu är det inte bara uppvärmning och försurning av haven som förstör för fiskarna. Koldioxid, en gas som släpps ut som föroreningar i vattnet, börjar drabba fiskarna hårt.

I Australien placerade man clownfiskar i akvarium där koldioxidhalten var lika hög som den förväntas bli till sekelskiftet. Forskarna blev chockerade av resultatet, som visade att fiskarna blev alldeles tokiga av koldioxiden.

Allt eftersom koldioxidhalten nådde fiskarnas hjärnor började de visa fler och fler tecken på att allt inte stod rätt till. Fiskarna beteende slutade fungera normalt. I stället för att fly började småfiskarna simma rakt mot de angripande fiskarna och saker som vanligtvis uppfattas som farligt blev i stället lockande.

Fiskarnas fick svårt att orientera sig, och förlorade sin kanske viktigaste förmåga av alla, att kunna vika av vid fara. Forskningen visar även att fiskarna förlorar en stor del av synen, skriver SVT.

Årligen släpps det ut 2,3 miljarder ton koldioxid i haven. Allt är orsakat av mänskliga föroreningar, och får väldigt drastiska effekter, menar Svante Winberg. Effekterna kan komma att drabba samtliga fiskarter, och inte bara tropiska.

Göran Nilsson säger till SVT att det är vanligt att många oroar sig för temperaturökningar när det kommer till haven, men att koldioxiden kan vara snäppet värre. TIllskillnad mot temperaturökningen når koldioxidgasen fiskarnas hjärnor på ett vis som får de att bli allt annat än klara i bollen.