Missbrukarna och deras syskon fick undersökas med magnetkamera där deras hjärnor avbildades.
1 av 4
Missbrukarna och deras syskon fick undersökas med magnetkamera där deras hjärnor avbildades. - Foto: Tomas Oneborg/AP/Scanpix
Forskare vid Cambridge står bakom undersökningen.
2 av 4
Forskare vid Cambridge står bakom undersökningen. - Foto: Adele Starr/AP/Scanpix
Stefan Brenné vid Karolinska Instutet anser att undersökningen svarar på viktiga frågor.
3 av 4
Stefan Brenné vid Karolinska Instutet anser att undersökningen svarar på viktiga frågor. - Foto: Anders Wiklund/AP/Scanpix
Stukturella avvikelser finns i hjärnan hos missbrukare redan innan missbruket påbörjas.
4 av 4
Stukturella avvikelser finns i hjärnan hos missbrukare redan innan missbruket påbörjas. - Foto: Uppsala Universitet/AP/Scanpix

Missbrukares impulskontroll sämre från födseln

Forskare har tidigare kunnat se skillnader i hjärnan hos drogmissbrukare. En studie från Cambridge har kartlagt att de strukturella avvikelserna som finns i missbrukares hjärnor fanns där redan innan missbruket startade.


Drogmissbruk och hjärnan

Aktiveringen av hjärnans belöningssystem är nödvändig för att en person ska börja och fortsätta ta narkotika.

Med hjärnavbildningstekniker har man konstaterat förändringar i hjärnan hos missbrukare och ett område som drabbas vid beroende är pannloberna. Detta är ett område som är viktigt för personlighet, riskvärdering, beslutsfattande och känslor. En störd frontallobsfunktion kan identifieras med psykologiska tester.

Läs mer på Hjärnguiden

CAMBRIDGE. I ett forskningsprojekt i Cambridge fick femtio drogmissbrukare och deras drogfria syskon genomgå psykologiska test, samt få sina hjärnor avbildade i en magnetkamera. Testerna visade att både missbrukarna och deras syskon har strukturella avvikelser i hjärnan jämfört med en kontrollgrupp som varken missbrukar droger eller har syskon som är missbrukare.

Forskarna kunde se att missbrukarna och syskonen har en mindre mängd vit substans i hjärnan - ett fettlager som omger nervfibrerna och är kopplat till impulskontroll. Impulstester visade även att de har sämre impulskontroll än kontrollgruppen.

Enligt Stefan Brenné, beroendeforskare vid Karolinska Insitutet, svarar studien på en viktig fråga. Det har tidigare spekulerats kring om drogerna är orsaken till avvikelserna i missbrukares hjärnor. Men eftersom syskonens hjärnor har samma strukturella avvikelser visar studien att förändringarna fanns redan innan drogmissbruket började.

Att syskonen klarat sig från missbruk beror på att de påverkats av andra miljöfaktorer. Studien visar också att de har skyddande strukturer i hjärnan som förhindrar missbruk.

- Även om man har den förändrade funktionen av hjärnan, så finns det skyddande faktorer som gör att man inte utvecklar missbruket, säger Stefan Brenné till Sveriges Radio.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!