Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En av fyra ungdomar inom EU riskerar att hamna i fattigdom

- 09/02/2012, 20:42 -
Fattigdom och social utsatthet stora problem för EU.

Fattigdom och social utsatthet stora problem för EU.

Oskar Kullander / SvD / SCANPIX

Nästan en fjärdedel av EU:s unga befolkning riskerar att hamna i fattigdom eller bli socialt utsatta, det visar nyligen släppt EU-statistik.

Studien visar att över 115 miljoner européer lever i hushåll med mindre inkomst än vad som anses vara gränsen för fattigdom, i hushåll med stor avsaknad av materiella ting (som till exempel värmeelement) eller där de vuxna arbetar mindre än 20 procent av deras totala arbetsförmåga, det skriver EU Observer.

Fattigdomen är särskild utbredd bland ungdomar under 17 år och hela 27 procent av EU:s ungdomar lever redan i, eller riskerar att hamna i, fattigdom. Rumäniens ungdomar har det allra svårast. 48,7 procent av de unga i Rumänien beräknas vara socialt utsatta. Lägst ungdomsfattigdom har Tjeckien och Sverige med 14 respektive 17 procent.

Fattigdom och arbetslöshet har växt till allt större problem inom EU de senaste åren. En av förklaringarna är att den offentliga sektorn blivit lidande när flera av medlemsländerna försökt skära ner på kostnaderna.