Konstskatt stulen ur norsk kyrka

Det blev ingen gudstjänst i Larviks kyrka i går, söndag.


Det blev ingen gudstjänst i Larviks kyrka på söndagen. I stället fylldes den av polisens tekniska personal som säkrade bevis efter en konststöld i helgen.

Målningen som stals från Larvik kyrka i Vestfold är omkring 450 år gammal och uppskattas vara värd upp till 25 miljoner svenska kronor. Den har efterlysts internationellt.

Enligt konstkännare är den omöjlig att avyttra på vanligt sätt. Det finns därför farhågor om att stölden var ett beställningsverk och att någon vill pressa ut pengar för den.

Rikskriminalpolisen och enheten för ekobrott är inkopplad på fallet.

Det fanns på söndagen ingen misstänkt för stölden och polisen var mest intresserad av få in information från privatpersoner som kan ha gjort iakttagelser.

– Detta är en stor skatt som vi ägt tillsammans, sade prosten Terje Fonk, som anser att det är en smärtsam förlust inte bara för församlingen utan för hela Larviks befolkning.

Målningen är utförd av den tyske renässansmålaren Lucas Cranach den äldre. Den heter "Låten barnen komma till mig" och är en gånger en meter stor.

Konstverket är målat på en träpanel som hängt i kyrkan sedan den invigdes 1677.

Larmet i kyrkan utlöstes klockan halv två natten till söndagen. Brandkåren ryckte ut och meddelade polisen om inbrottet 20 minuter senare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.