Söndag 17 Okt
Stockholm

"Beskyddaren" tappade - fick bara 97 procent av rösterna

1 av 2
2 av 2

Turkmenistans ledare vann "valet" med förkrossande majoritet - men fick en sämre siffra än sin företrädare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Turkmenistans president Gurbanguly Berdymuchammedov - med smeknamnet "Beskyddaren" - vann på söndagen valet i det extremt slutna landet med hela 97 procent av rösterna.

Resultatet är ett tapp jämför med företrädaren Saparmurat Nijazovs siffror från 1994, då han valdes till president på livstid med 99,9 procent av rösterna. Nijazov avled i en hjärtattack 2006 och efterträddes då av Berdymuchammedov.

Söndagens val var det andra någonsin i Turkmenistan och Berdymuchammedov har lättat något på den hårda linje mot oppositionella som hans företrädare höll men står fortfarande för ett diktatoriskt och mycket auktoritärt styre. De sju andra presidentkandidater som ställde upp i valet var samtliga kopplade till statliga företag och har tidigare svurit lojalitet med Berdymuchammedov. Ingen av dem hade någon som helst chans att vinna valet eller ens utmana Berdymuchammedov och det hela var mer en formsak än ett val.

Turkmenistan har nyligen börjat tillåta internet i landet, även om social medier överlag är blockerade och många sidor censureras. Priset är också i högsta laget - ett abonnemang kan kosta upp till 45 000 kronor i månaden, uppger BBC.

Kommentera
Kopiera länk
Dela