I dag firar hela världen den kärleksfulla dagen förutom Uzbekistan.
1 av 4
I dag firar hela världen den kärleksfulla dagen förutom Uzbekistan. - Foto: Claudio Bresciani/AP/Scanpix
På alla hjärtans dag säljs det fyra miljoner rosor i Sverige. De mörkröda är mest eftertraktade.
2 av 4
På alla hjärtans dag säljs det fyra miljoner rosor i Sverige. De mörkröda är mest eftertraktade. - Foto: Jessica Gow/AP/Scanpix
I Japan är det vanligt förekommande att flickor ger "tyckaomchoklad" och "pliktchoklad" till vänner och pojkar dom tycker om.
3 av 4
I Japan är det vanligt förekommande att flickor ger "tyckaomchoklad" och "pliktchoklad" till vänner och pojkar dom tycker om. - Foto: Anna Hållams/AP/Scanpix
I Sverige är det vanligt att ge bort en miranda nalle till den man håller kär.
4 av 4
I Sverige är det vanligt att ge bort en miranda nalle till den man håller kär. - Foto: Claudio Bresciani/AP/Scanpix

Uzbekistan bojkottar alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag i Uzbekistan har i tio år firats med en konsert av popsångerskan Rayhan. I år tvingas alla kärlekspar ställa in sitt traditionella firande.


Därför firar vi alla hjärtans dag:

Alla hjärtans dag är en temadag och firas den 14 februari varje år. Dagen firas till minne av helgonet Sankt Valentin, som under denna dag lät lida martydöden.

Hans brott var den starka tro på kärleken som ledde till att han trots kejsarens förbud lät viga unga älskande.

Det sägs att Valentin innan sin halshuggning lyckades smuggla ut ett kort till sin förälskelse, dottern till fångvaktaren, undertecknad ”Din Valentin”.

Alla hjärtans dag uppmärksammades mer och mer under 1800-talet, då det i USA blev populärt med valentinkort med olika vackra utsmyckningar. I Sverige började vi dock inte fira denna dag förrän under 1950-talet, och det var först på 90-talet som högtiden hamnade i almanackan och vi på allvar började fira Valentindagen.

 

På tisdagen firas alla hjärtans dag världen över - men inte i Uzbekistan. Inte nu längre.

De kärlekspar som tidigare firat dagen med att gå på popsångerskan Rayhans konsert får ändra sina planer i år. Enligt BBC har myndigheterna i Uzbekistan ställt in den traditionella konserten och alla andra händelser som är förknippat med den kärleksfulla dagen.

Anledning är att den västerländska traditionen anses splittra invånarna och inte passar landet. En anonym tjänsteman från utbildningsminsteriet förklarar att de inte vill fira helgdagar som inte tillhör deras kultur.

Myndigheterna ersätter i stället det kärleksfulla firandet med ett annat sorts firande. De ska i stället främja studier och hylla den lokala hjälten kejsaren Babur, vars födelsedag infaller den 14 februari.

Enligt BBC har invånarna i Uzbekistan delade åsikter kring myndigheternas drastiska beslut:

Tasjenktbon Abdullaw anser att det var rätt av myndigheterna att ställa in konserten.

- Det är vår stora förfader Mohammed Zahiriddin Baburs födelsedag. Varför ska vi fira en konstgjord händelse? Det passar inte vår mentalitet och vår historia, säger Abdullaw.

Medan nöjesjournalisten, Jasur Hamraev, anser att det är fel att införa det patriotiska firandet.

- Du ska inte vända dagen till en nationalistisk sak eftersom det bara skiljer folk åt, många unga människor skulle ha uppskattat Rayhans konsert, säger Hamraev och fortsätter:

- Det är skrattretande. I tio år har hon haft en konsert på den dagen och i år är den förbjuden, bara för att någon plötsligt kommit på att det händer.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.