Minst 356 fångar dog i fängelsebrand i Honduras

- 15/02/2012, 17:20 -
Minst 272 människor misstänks ha dött i branden.
1 av 2

Minst 272 människor misstänks ha dött i branden.

Fernando Antonio/AP/Scanpix

Brandkåren kunde inte påbörja släckningsarbetet förrän 40 minuter efter brandens start.
2 av 2

Brandkåren kunde inte påbörja släckningsarbetet förrän 40 minuter efter brandens start.

Fernando Antonio/AP/Scanpix

Fångarna var inlåsta i sina celler när en storbrand bröt ut i fängelset i Honduras. Minst 356 personer misstänks ha omkommit.– Vi kunde inte släppa ut dem eftersom vi inte hade nycklarna, säger en räddningsledare.

Branden i Comayagua-fängelset utbröt sent på tisdagskvällen. En del av fångarna lyckades undkomma branden genom att fly upp på taket och hoppa från byggnaden. Men de allra flesta var inlåsta i sina celler och brändes inne. Minst 356 personer misstänks ha dött, men siffran förväntas stiga. Fängelset har 852 fångar varav cirka 500 befann sig i området där branden bröt ut.

– Majoriteten av fångarna kan ha dött, andra har fått brännskador eller lyckats rymma, säger talespersonen Lucy Marder till BBC.

Enligt honduransk press ska räddningsarbetet försenats på grund av skottlossning och de osäkra förhållanden som rådde. Brandkåren påbörjade släckningsarbetet först 40 minuter efter brandens start. Och flera brandmän vittnar om fruktansvärda scener inifrån fängelset.

– Vi kunde inte få ut fångarna för vi hade inga nycklar och vi kunde inte hitta vakterna som hade nycklarna, säger räddningsledaren Josue Garcia, enligt BBC.

Det förekommer olika uppgifter om vad som orsakade branden. Den kan ha startats av fångarna själva under ett upplopp, men fängelsets direktör uppger att branden orsakats av en kortslutning.
Enligt myndigheter kommer det ta flera månader att identifiera offren.