Minst 272 människor misstänks ha dött i branden.
1 av 2
Minst 272 människor misstänks ha dött i branden. - Foto: Fernando Antonio/AP/Scanpix
Brandkåren kunde inte påbörja släckningsarbetet förrän 40 minuter efter brandens start.
2 av 2
Brandkåren kunde inte påbörja släckningsarbetet förrän 40 minuter efter brandens start. - Foto: Fernando Antonio/AP/Scanpix

Minst 356 fångar dog i fängelsebrand i Honduras

Fångarna var inlåsta i sina celler när en storbrand bröt ut i fängelset i Honduras. Minst 356 personer misstänks ha omkommit.– Vi kunde inte släppa ut dem eftersom vi inte hade nycklarna, säger en räddningsledare.


Har hänt flera gånger

Bränder och upplopp är inte ovanligt på Honduras – ofta överbefolkade – fängelser.

- 2003 dog 69 människor under ett upplopp i El Porvernir-fängelset.

- 2004 dog 107 fångar i en brand på fängelset i San Pedro Sula. Orsaken till branden tillskrevs då en kortslutning. Den honduranska staten åtalades i en amerikansk människorättsdomstol för bristande brandsäkerhet på fängelset.

Källa: BBC.

Branden i Comayagua-fängelset utbröt sent på tisdagskvällen. En del av fångarna lyckades undkomma branden genom att fly upp på taket och hoppa från byggnaden. Men de allra flesta var inlåsta i sina celler och brändes inne. Minst 356 personer misstänks ha dött, men siffran förväntas stiga. Fängelset har 852 fångar varav cirka 500 befann sig i området där branden bröt ut.

– Majoriteten av fångarna kan ha dött, andra har fått brännskador eller lyckats rymma, säger talespersonen Lucy Marder till BBC.

Enligt honduransk press ska räddningsarbetet försenats på grund av skottlossning och de osäkra förhållanden som rådde. Brandkåren påbörjade släckningsarbetet först 40 minuter efter brandens start. Och flera brandmän vittnar om fruktansvärda scener inifrån fängelset.

– Vi kunde inte få ut fångarna för vi hade inga nycklar och vi kunde inte hitta vakterna som hade nycklarna, säger räddningsledaren Josue Garcia, enligt BBC.

Det förekommer olika uppgifter om vad som orsakade branden. Den kan ha startats av fångarna själva under ett upplopp, men fängelsets direktör uppger att branden orsakats av en kortslutning.
Enligt myndigheter kommer det ta flera månader att identifiera offren.

/
/
/
Eld
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

2 timmar sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.