Rysslands president Dmitry Medvedev, till vänster, och premiärministern Vladimir Putin, till höger, fuskade till sig 15-20 procent av rösterna i parlamenstvalet i december förra året.
1 av 4
Rysslands president Dmitry Medvedev, till vänster, och premiärministern Vladimir Putin, till höger, fuskade till sig 15-20 procent av rösterna i parlamenstvalet i december förra året. - Foto: Yuri Kochetkov/Ap
Putin anklagas för att köpa röster för 400 kronor och gratis mat på valdagen.
2 av 4
Putin anklagas för att köpa röster för 400 kronor och gratis mat på valdagen. - Foto: Alexei Druzhinin/AP
Elena Namli tror att Putin kommer att segra redan i den första valomgången.
3 av 4
Elena Namli tror att Putin kommer att segra redan i den första valomgången. - Foto: Musa Sadulayev/Ap
Valobservatören tillika socialdemokraten Kent Härstedt var i Ryssland så sent som i måndags. Men under valdagen den 4 mars kommer han inte vara på plats.
4 av 4
Valobservatören tillika socialdemokraten Kent Härstedt var i Ryssland så sent som i måndags. Men under valdagen den 4 mars kommer han inte vara på plats. - Foto: Ulf Palm/Scanpix

Rysslandsexperten: "Putin vinner även utan valfusk"

Men valobservatören vittnar om att Putins dubbla budskap och mediedominans är ett hot mot demokratin.


Det här är presidentvalet

Presidentvalet i Ryssland kommer att hållas den 4 mars i år. De senaste opinionsmätningarna från september 2011 visade att 41% av befolkningen vill ha Vladimir Putin som president medan 22% vill ha kvar den nuvarande presidenten Dmitrij Medvedev. Dmitrij Medvedev har föreslagit Vladimir Putin som president, som var Rysslands president under åren 2000-2004. Nästa mandatperiod är förlängd från 4 år till 6 år.

Putin var tillförordnad president redan 1999 men det kanske är för detaljerat att ha med.

MOSKVA/STOCKHOLM. De senaste opinionsundersökningarna talar sitt tydliga språk. Trots rykten om valfusk har Vladimir Putin folkets stöd - och kommer troligtvis att vinna presidentvalet redan i den första omgången. Det hävdar en rysslandsexpert som Nyheter24 har pratat med.

– Jag hör till de dem som inte tror att han tar sig till makten via fusk. Jag tror inte det är möjligt i dagens Ryssland, säger Elena Namli, forskningsledare för Uppsala Centrum för Rysslandsstudier, UCRS, till Nyheter24.

"Alla partier fuskar"

Det har varit svarta rubriker efter parlamentsvalet där Putins parti - Enade Ryssland - anklagats för att ha fuskat till sig mellan 15-20 procent av rösterna. Enligt Sveriges Radio har det också kommit fram uppgifter om att Putin redan har inlett fusket i det kommande presidentvalet genom att köpa röster via den ryska sajten massovki.ru. Men enligt Elena Namli är det inte bara Putin som använder sig av sajten - utan snarare alla pariter.

– Jag tycker inte det var seriös journalistik. Intervjun uppmärksammade en sajt som är mycket problematisk och faktiskt diskuterats i ryska medier. Det är känt att sajten anlitas av bland annat olika politiska aktörer för att mot betalning få folk att delta i demonstrationer. Just nu betalar man människor 500 rubel för att demonstrera mot valfusk den 26 februari. Detta är beklagligt och borde kunna stoppas, säger Elena Namli.

Putin dominerar media inför valet

Socialdemokraternas Kent Härstedt var i Ryssland så sent som i måndags och kan vittna om problemen. Han har även tidigare lett de svenska valobservatörer som var på plats under de kaosartade parlamentsvalet i december förra året.

– Enligt mina erfarenheter var parlamentsvalet inte fritt och rättvist och nu ser vi redan problem med att man inte kan regristera sig som kandidat i valet. En av de liberala kandidaterna godkändes inte som kandidat.

Tror du vi kommer få se något fusk?

– Putin har gett order om att det ska finnas kameror i varje vallokal för att understryka att allt går rätt till. Men samtidigt som den tekniska utvecklingen har tagit steg framåt är det fortfarande problem med att Putin får stort utrymme i media och andra kandidater inget alls.

Enligt Härstedt kan dock Putin vara lugn. Oppositionen i landet är väldigt splittrad och utgör för tillfället inget hot. Och det håller även rysslandsexperten Elena Namli med om.

– Kommunisternas kandidat Zuganov och nationalisternas Zhirinovskij är de två som framför allt utmanar Putin i valet. På sikt hoppas jag att de andra oppositionella krafter (liberaler,vänster) som nu finns i politiska marginaler kan växa sig starka och skapa en opposition värd namnet, säger Namli och fortsätter:

– Det som är viktigt är hur valet blir nu. Det skulle vara bra för landet och demokratin om Putin inte vinner första omgången. Ett svagare mandat för Putin skulle kunna bli en plattform för konstruktiva politiska reformer i Ryssland.

Kommer det rapporteras om valfusk?

– Jag tror att vi kommer få se fusk. Ryssland är ett stort land där rättssäkerheten inte är så stark. Flera aktörer frestas till ohederliga handlingar då mycket ekonomisk och politisk makt står på spel. Enligt de undersökningar som har gjorts i Ryssland så förekommer fusk i alla politiska läger.

/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Israel anklagas för granater mot journalister

Hon tar över EU:s stödbank

Spanien vann kampen mot Danmark om en av EU:s tyngsta ekonomiska poster. Nadia Calviño tar över som chef för investeringsbanken EIB. Danska Margrethe Vestager får återgå till EU-kommissionen.

Civila dödade i ryska nattanfall

Minst två civila personer dödades i ryska anfall mot Ukraina under natten till fredag, enligt ukrainska uppgifter.

Ikeas besked till kunderna: ”Ni har ätit för lite korv i år”

Ikea hakar på Spotifys "wrapped" genom att göra en alldeles egen årssummering, som de kallar...”korved”.

Fortsatt hög terrorhotnivå i Sverige

Säkerheten i Sverige har försämrats, men inte tillräckligt för att höja terrorhotnivån.

Handelsbråket mellan EU och USA kan blossa upp

Från EU-håll finns nu tankar på att återuppta ärendet i Världshandelsorganisationen (WTO) kring USA och de handelstullar som infördes när Donald Trump var president.