Umar Farouk Abdulmutallab "kalsongbombaren" har dömts till livstids fängelse.
1 av 5
Umar Farouk Abdulmutallab "kalsongbombaren" har dömts till livstids fängelse. - Foto: 436/AP/Scanpix
Umar Farouk Abdulmutallab, till vänster, lyssnar på advokaten Jonathan Tukel argumenterar den 11 oktober 2011.
2 av 5
Umar Farouk Abdulmutallab, till vänster, lyssnar på advokaten Jonathan Tukel argumenterar den 11 oktober 2011. - Foto: Jerry Lemenu/AP/Scanpix
Advokaten Barbara McQuade meddelade media att Abdulmutallab erkände sig skyldig den 12 oktober 2011.
3 av 5
Advokaten Barbara McQuade meddelade media att Abdulmutallab erkände sig skyldig den 12 oktober 2011. - Foto: Carlos Osorio/AP/Scanpix
Umar Farouk Abdulmutallab,  och domaren Nancy Edmonds i Detroits domstol den 16 februari 2012.
4 av 5
Umar Farouk Abdulmutallab, och domaren Nancy Edmonds i Detroits domstol den 16 februari 2012. - Foto: Jerry Lemenu/AP/Scanpix
Anthony Chambers, i mitten , var Abdulmutallabs, till höger, försvarsadvokat den 16 februari 2012.
5 av 5
Anthony Chambers, i mitten , var Abdulmutallabs, till höger, försvarsadvokat den 16 februari 2012. - Foto: Carole Kabrin/AP/Scanpix

"Kalsongbombaren" döms till livstid

Nigerianen Abdulmutallab, även känd som kalsongbombaren, dömdes strax efter klockan 21 i torsdags till livstids fängelse. Straffet ska avtjänas utan möjlighet till benådning.


Fakta om sprängningsförsöket:

På juldagen 2009 försökte Abulmutallab spränga sig själv ombord på Nortwest Airlines flight 252 på väg från Amsterdam till Detroit med 289 personer ombord.

Några minuter innan planet skulle landa utlöste han den bomb som han bar i sina egna kalsonger. Självmordsbombningen misslyckades och Abulmutallab övermannades av en passagerare.

Abulmutallab har sagt att det var en "religiös plikt" att spränga planet i luften, att hans bomb var "välsignad" och att han agerade på uppdrag av terrornätverket al-Qaida

Detroit. Umar Farouk Abdulmutallab, som åtalats för mordförsök sedan han försökt spränga ett passagerarflygplan på väg till Detroit 2009, har dömts till livstids fängelse och enligt BBC ska straffet avtjänas utan möjlighet till benådning.

Enligt åklagaren, Cathleen Corken, har inte den 25-årige Abdulmutallab visat någon ånger för det han gjort. Något som även domaren, Nancy Edmond, säger sig se i Abdulmutallabs uttalanden.

Abdulmutallab själv ansåg att försöket var rättfärdigt och förespråkar att attackerna måste fortsätta.

– Mujahedin är stolta att döda i Guds namn och det är precis vad Gud har sagt åt oss att göra i Koranen. I dag är en segerns dag, sade Abudlmutallab i rättegången.

Under den rättegången vittnade passagerare om vad som hände ombord på planet. Flera av dem berättade op hur de fått en ihållande flygrädsla efter det som hände, rapporterar DN.

En video framtagen av FBI visades också upp under rättegången. På videon visas den sprängkraft bomben skulle haft om den utlösts.

Se videon här:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.