Måndag 26 Jul
Stockholm

Fastan kan rädda din hjärna

En scan på en hjärna som drabbats av stroke.
1 av 3
En scan på en hjärna som drabbats av stroke. Foto: Patrick Semansky/AP/Scanpix
Bilden till vänster föreställer hjärnan hos en frisk person medan bilden till höger visar hjärnan hos en person drabbad av alzheimer.
2 av 3
Bilden till vänster föreställer hjärnan hos en frisk person medan bilden till höger visar hjärnan hos en person drabbad av alzheimer. Foto: Uppsala Universitet/AP/Scanpix
Några grönsaker och te motsvarar 500 kalorier om dagen.
3 av 3
Några grönsaker och te motsvarar 500 kalorier om dagen. Foto: Leif R Jansson/AP/Scanpix

Ett minskat kaloriintag kan skydda hjärnan mot hjärnsjukdomar och förhindra de värsta effekterna av sjukdomarna Alzheimers och Parkinsons.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Därför är det bra att fasta:

Vissa sjukdsomstillstånd förbättras av fastebehandling, som till exempel högt blodtryck, vissa magtarmsbesvär, astma, allergier, migränhuvudvärk och eksem. Fasta använd även som metod vid behandling av reumatism, allergier och ålders diabetes.

Fastan är också en metod för egenvård: många fastar spontant vid akuta infektionssjukdomar, då kroppen behöver mycket vätska, men i övrigt bör samla sina resurser till infektionsbekämpning och inte matsmältning.

Läs mer om fasta här

BALTIMORE. Att minska det dagliga matintaget till 500 kalorier en eller två gånger i veckan har visat sig ha en stor påverkan på den mänskliga hjärnan, rapporterar The Guardian.

Att en kalorifattig kost bidrar till ett längre liv har forskare varit medvetna om i en längre tid. Råttor och möss som fötts upp på begränsade mängder mat har en ökad livsslängd upp tilll 40 procent. En liknande effekt har observerats hos människor.

Enligt forskare vid National Institute on Ageing i Baltimore har studier nu också visat att ett förminskat kaloriintag inte bara förbättrar människors hälsa och föhindrar en tidig död utan även skyddar hjärnan mot hjärnsjukdomar och håller de värsta effekterna av Alzheimer och Parkinsons borta.

- Genom att förminska kaloriintaget kan du hjälpa din hjärna, men att skära ner matintaget är troligen inte den bästa metoden att utlösa skyddet. Det är sannolikt bättre att ha hårda perioder av fasta där du nästan inte äter alls, och därefter har perioder då du kan äta hur mycket du vill, säger professor Mark Mattson, chef för insitutets laboratorium för neurovetenskap till The Guardian.

Kommentera
Kopiera länk
Dela