Sarkozy flirtar med främlingsfientliga

- 07/03/2012, 10:33 -
Den franske presidenten äggattackerades under sitt besök i Baskien.
1 av 2

Den franske presidenten äggattackerades under sitt besök i Baskien.

Bob Edme / SCANPIX

2 av 2

Caroline Blumberg/AP/Scanpix

Vill locka väljare från Front National.

Det var i en tevedebatt på tisdagen som Frankrikes president Nicolas Sarkozy gjorde ett utspel om att det bor för många utlänningar i Frankrike och att integrationen i landet "fungerar sämre och sämre".

Uttalandet tros vara ett försök från Sarkozys sida att locka väljare från främlingsfientliga Front National som tilltalat många av de konservativa väljare som Sarkozy vill vinna över.

Sarkozy, som själv är son till en ungersk invandrare, sa också att han vill begränsa försörjningsstöd och socialbidrag för invandrade medborgare som bott i landet i över tio år.

Den franske presidenten lovade också att han, om han blir omvald, ska minska antalet invandrare som släppts in i landet från 180 000 årligen till 100 000, uppger BBC.

Det är inte första gången Sarkozy går hårt åt invandrarna i landet. Bland annat har han drivit igenom den lag som gör det möjligt att utvisa romer ur landet och förbjudit burka på allmän plats.

Han har också kallat de boende i Paris invandrartäta förorter för "pack", något som påståtts varit en av orsakerna till upploppen 2005 som inleddes precis efter Sarkozys uttalanden.

I opinionsmätningarna leder fortfarande Sarkozys motståndare Francois Hollande. En ledning som än så länge ökar, trots Sarkozys allt högre tonläge.