Enligt kvinnorna som stämt militären ska flera högt uppsatta i försvaret, marinkåren och flottan utsatt kvinnliga soldater för övergrepp.
1 av 2
Enligt kvinnorna som stämt militären ska flera högt uppsatta i försvaret, marinkåren och flottan utsatt kvinnliga soldater för övergrepp. - Foto: Marco Garcia / AP / SCANPIX
Ariana Klay, en av de som blivit utsatt.
2 av 2
Ariana Klay, en av de som blivit utsatt. - Foto: Carolyn Kaster / AP / SCANPIX

Kvinnliga soldater stämmer militärtoppar för sexövergrepp

Högt uppsatta amerikanska militärer anklagas för gruppvåldtäkt och flera andra sexuella övergrepp.


19 000 fall av sexuella övergrepp

Enligt de senaste studierna av försvarsdepartementet i USA uppskattar man att 19 000 fall av "oönskad sexuell kontakt" ägde rum under 2010 inom militären, men bara 3 000 av dem anmäldes.

Bara 21 procent av de anmälda fallen ledde till rättegång och av de 529 som åtalades var det 53 procent som fälldes.

WASHINGTON. Åtta kvinnliga soldater som varit verksamma i den amerikanska armén stämmer nu flera av sina gamla kollegor för våldtäkter och andra sexuella övergrepp. Flera av de anklagade är högt uppsatta inom försvaret, marinkåren och flottan.

Enligt CNN beskriver stämningsansökan detaljerat flera sexuella övergrepp som pågått under flera år. Bland annat ska en av kvinnorna ha blivit gruppvåldtagen av en överordnad och en civil vän till honom 2010.

"Nolltolerans mot de som anmäler"

Kvinnorna som anmält menar att det funnits en kultur inom militären att "hämnas" på de kvinnliga soldater som vågat säga ifrån.

– När man sa "jag är inte intresserad, kan vi hellre vara vänner?" - det var då man blev måltavlan. De hatade dig för att du stod upp för dig själv, säger före detta soldaten Elle Helmer.

I stämningen står det att de anklagade militärerna har "hög tolerans för sexuella rovdjur i sina egna led, och nolltolerans mot de som anmäler våldtäkt, sexuella övergrepp och trakasserier".

Se kvinnorna berätta om övergreppen

/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar finska kranier

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.