Måndag 27 Jun
Stockholm

Ugandiska bloggare reagerar mot Kony-hysterin

Joseph Kony, LRA:s ledare.
1 av 3
Joseph Kony, LRA:s ledare. Foto: STUART PRICE/AP/Scanpix
...hans son Gavin Russell har en av huvudrollerna.
2 av 3
...hans son Gavin Russell har en av huvudrollerna. Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Jason Russell är en av skaparna bakom filmen...
3 av 3
Jason Russell är en av skaparna bakom filmen... Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube

Menar att filmen förenklar konflikten och förminskar det ugandiska folket.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Obamas soldater jagar Kony

USA har beordrat 100 amerikanska soldater till Uganda och närliggande länder för att bekämpa gerillagruppen LRA. LRA:s ledare Joseph Kony är anklagad för brott mot krigets lagar. Soldaternas uppgift är att antingen fånga eller döda honom för att på så sätt få LRA att falla.

I ett brev till kongressen skriver Obama:

"I över två decennier har Herrens moståndsarmé (LRA) mördat, våldtagit och kidnappat tiotusentals män, kvinnor och barn i Centralafrika."

Läs hela artikeln här.

Hajpen kring den 29 minuter långa viralt spridda film om Jospeh Kony är i det närmaste oöverträffad. Ingen tycks oberörd och youtubeklippet har över 36 miljoner visningar på bara tre dagar. Men kritiska röster har höjts på flera håll och Nyheter24 har tidigare sammanfattat en del av uppgifterna som sprids.

I en diskussion på Al-Jazeera där tittarna fick skicka in sina egna videoinlägg postade flera personer i Uganda kritiska uttalanden om filmen. En av dem är "rosebell83", en ugandisk bloggare och twittrare. Hon menar att filmen förenklar konflikten och förminskar det ugandiska folket.

- Om ni visar mig som en person utan röst, som en person utan hopp, ger ni mig inget utrymme att berätta min historia. Ni borde inte ta er rätten att berätta min historia om ni inte också tror att jag har kraften att förändra det som pågår, säger hon och fortsätter:

- Det ligger i linje med den gamla fördomsbaserade berättelsen om afrikaner som helt oförmögna att hjälpa sig själva.

Hon påpekar dessutom att dokumentären är inaktuell och att mycket av det som beskrivs i filmen inte längre pågår. Dessutom säger hon att Joseph Kony inte alls bor i Uganda längre. Men hon tillstår samtidigt att hon hoppas han grips så snart som möjligt.

- Missuppfatta mig inte, Joseph Kony är efterlyst, han har ett åtal som väntar och har begått oräkneliga brott och han ska ställas inför rätta, säger hon och förtsätter.

- Syftet är kanske gott, men hur det förs fram kan jag inte ställa upp på.

Se Rosebell83:s videoinlägg:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.