Den 9 mars i år arrangerades en av de största protesterna någonsin i Gulfländerna när Manamas gator fylldes. Precis som hela tiden det senaste året slog regimen till med tårgas mot demonstranterna.
1 av 4
Den 9 mars i år arrangerades en av de största protesterna någonsin i Gulfländerna när Manamas gator fylldes. Precis som hela tiden det senaste året slog regimen till med tårgas mot demonstranterna. - Foto: Hasan Jamali / AP
Hans andra dotter, Zainab al-Khawaja, är mer känd som "Angry Arabiya" på twitter. Här protesterar hon mot fängslandet av hennes far.
2 av 4
Hans andra dotter, Zainab al-Khawaja, är mer känd som "Angry Arabiya" på twitter. Här protesterar hon mot fängslandet av hennes far. - Foto: Hasan Jamali / AP
Hans dotter Maryam al-Khawaja är aktiv i BCHR och åker omkring i världen för att upplysa om deras kamp för mänskliga rättigheter. Här är hon under ett besök i Sverige om den arabiska våren och sociala medier.
3 av 4
Hans dotter Maryam al-Khawaja är aktiv i BCHR och åker omkring i världen för att upplysa om deras kamp för mänskliga rättigheter. Här är hon under ett besök i Sverige om den arabiska våren och sociala medier. - Foto: Carl Fridh Kleberg / TT / SCANPIX
Abdulhadi al-Khawaja flydde till Danmark 2001. Landets regering kräver nu att han släpps fri från fängelset där han hungerstrejkar sedan en dryg månad tillbaka. Hans tillstånd blir allt sämre.
4 av 4
Abdulhadi al-Khawaja flydde till Danmark 2001. Landets regering kräver nu att han släpps fri från fängelset där han hungerstrejkar sedan en dryg månad tillbaka. Hans tillstånd blir allt sämre. - Foto: BCHR

Har hungerstrejkat i en månad mot Bahrains regim - "kan inte stå upp längre"

Grundaren av landets största människorättsorganisation vägrar äta tills han släpps - men nu är tillståndet allt sämre för dansk-bahrainiern.


Detta händer i Bahrain

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella shiamuslimer slås ned hårt. Men människor från alla läger demonstrerar för mänskliga rättigheter i landet.

Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under 2011 rapporterade både nationella och internationella människorättsorganisationer om flera fall av tortyr och andra övergrepp. Vid flera tillfällen har personer dött i demonstrationer sedan de beskjutits med hagel, tårgas eller kulor.

Det svenska fotbollslandslaget spelade en minst sagt kontroversiell vänskapsmatch mot Bahrain i Qatar under januariturnén. Svenske medborgaren, och framstående aktivisten, Sheikh Mohamed Habib al-Miqdad har dömts till livstid för protester.

MANAMA. Abdulhadi al-Khawaja fängslades i april förra året när diktaturen i Bahrain bestämt sig för att slå till hårt mot de ledande aktivisterna i landets demokratirörelse. Sedan den 8 februari i år hungerstrejkar han i protest tills han släpps fri. Efter 36 dagar utan mat, den senaste tiden även utan vatten, är hans tillstånd mycket kritiskt.

Al-Khawaja grundade människorättsorganisationen Bahrain Center for Human Rights och har danskt medborgarskap. Den danska regeringen har med näbbar och klor försökt få honom frisläppt, flera gånger genom offentlig kritik från den danska utrikesministern som dessutom varit och besökt sin bahrainske kollega.

Nu har det gått 36 dagar sedan han inledde sin hungerstrejk. Al-Khawaja lider dessutom av diabetes och har enligt Al Jazeera tappat 14 kilo sedan den 8 februari. Hans advokat Mohammed al-Jishi besökte honom på tisdagen.

– Han kan inte gå, och han har till och med svårt att prata. Han kan inte ens stå upp, han behöver någon som hjälper honom med det, säger han till den arabiska tevekanalen.

Döttrarna fortsätter hans kamp

Samtidigt, utanför fängelset, arbetar två av Abdulhadi al-Khawajas döttrar, Maryam och Zainab, med att sprida organisationens budskap och även protestera. Den sistnämnda har gjort sig mer känd som "Angry Arabiya" på twitter och har dessutom flera gånger gripits av regimens säkerhetsstyrkor men sedan släppts. Maryam al-Khawaja är ansvarig för utrikesfrågor i BHCR.

Till slut kan fängelset bli tvungna att tvångsmata deras far för att han ska överleva. Men enligt sin advokat har Abdulhadi al-Khawaja ett tydligt mål.

– Han tycker inte att det finns någon laglig rätt att hålla honom fängslad. Han kommer inte sluta förrän han släpps fri, eller annars så dör han där inne, säger Mohammed al-Jishi till Al-Jazeera.

Svensk medborgare ännu fängslad - UD handfallna

Den svensk-bahrainske aktivisten Sheikh Mohammed Habib al-Muqdad sitter även han fängslad i Manama. Men kritiken från svenskt håll har uteblivit och UD hänvisar i stället till att Bahrain inte erkänner hans svenska medborgarskap och därför omöjliggör ytterligare åtgärder. Khalil al-Halwachi, som har permanent uppehållstillstånd i Sverige, släpptes dock under 2011 och tackade efteråt UD för hjälpen när han pratade med Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Anmäls efter dödsfall i pool på servicehus

Utökade EU-sanktioner mot Iran på väg

EU har påbörjat arbetet med att utöka sanktionerna mot Iran efter landets angrepp på Israel, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett krismöte med unionens utrikesministrar.

Marabou återkallar mjölkchoklad efter larm

Marabous mjölkchoklad kan innehålla spår av mandel och vissa förpackningar återkallas, meddelar ägarbolaget Mondelez.

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

1 timme sedan
Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.