Nigerias president Ellen Johnson Sirleaf är emot homosexualitet.
1 av 2
Nigerias president Ellen Johnson Sirleaf är emot homosexualitet. - Foto: Cornelius Poppe/AP/Scanpix
Ellen Johnson Sirleaf (till höger) när hon mottog Nobels fredspris 2011 tillsammans med Leymah Gbowee och Tawakkul Karmanhar.
2 av 2
Ellen Johnson Sirleaf (till höger) när hon mottog Nobels fredspris 2011 tillsammans med Leymah Gbowee och Tawakkul Karmanhar. - Foto: Cornelius Poppe/AP/Scanpix

Fick Nobels fredspris - nu vill hon kriminalisera homosexualitet

Nobel fredspristagare Ellen Johnson Sirleaf försvarar kriminalisering av homosexualitet i intervju med tidigare premiärminister Tony Blair.


Liberias lag mot homosexualitet:

Homosexualitet faller under kategorin frivillig sodomi och är en första gradens lagöverträdelse enligt Liberias strafflagstiftning. Några uppgifter om åtal i enlighet med denna lag föreligger inte.

Homosexualitet är inte accepterat av samhället.

Källa: Utrikesdepartementet

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf tilldelades Nobels fredpris år 2011 för att hon lyckats stärka kvinnors position i landet.

I en intervju med Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair försvarar hon kriminalisering av homosexualitet och säger att hon vill höja fängelsestraffen för homosexuella.

- Vi har vissa traditionella värderingar i vårt samhälle som vi vill bevara, säger Sirleaf till Guardian.

Liberia klassar homosexualitet som "frivillig sodomi" och bestraffar detta med ett års fängelse. Men nu har också nya lagförslag tagits fram som kan höja straff mot homosexualitet i landet. Bland annat att klassa homosexualitet som en andra gradens lagöverträdelse som kan bestraffas med fem års fängelse - och samkönade äktenskap kan bestraffas med tio års fängelse.

Tony Blair, som kämpat för homosexuellas rättigheter under sin tid som premiärminister, vägrar trots det att uttala sig om Sirleafs åsikter om kriminalisering av homosexualitet.

Också tidigare har hård kritik riktats mot vilka som utses till Nobels fredspristagare. Bland annat har priset till USA:s president Barack Obama ifrågasatts. Han tilldelades fredspriset år 2009 samtidigt som han förde krig i både Irak och Afghanistan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.