Carl XVI Gustaf har tidigare gett medalj till kung Abdullah.
1 av 3
Carl XVI Gustaf har tidigare gett medalj till kung Abdullah. - Foto: AP
Mäktige kung Abdullah styr landet med järnhand.
2 av 3
Mäktige kung Abdullah styr landet med järnhand. - Foto: Ahmad Omar/Scanpix
Sten Tolgfors avgick efter regeringens omstridda vapenaffär med Saudiarabien.
3 av 3
Sten Tolgfors avgick efter regeringens omstridda vapenaffär med Saudiarabien. - Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix

Så vill den saudiska prinsessan ändra sitt land

Prinsessan Basma av Saudiarabien riktar nu skarp kritik mot sitt hemland och vill se stora reformer för kvinnors rättigheter.


Prinsessan Basma Bint Saud Bin Abdulaziz

Är yngsta dotter till Saudiarabiens vicekung, och brorsdotter till kung Abdullah.

Hon är skild trebarnsmor och numera bosatt i London. Prinsessan Basma är utbildad i Schweiz och Storbritannien och är en respekterad journalist och affärskvinna.

LONDON. Saudiarabien har hamnat i fokus i Sverige den senaste tiden. Alla har haft ögonen på den tidigare rapporteringen om regeringens vapenaffär med diktaturen och försvarsminister Sten Tolgfors (M) avgång har inte undgått någon.

Även kung Carl XVI Gustaf skapade rubriker när han i september 2011 överräckte en medalj till Saudiarabiens kung Abdullah.

Abdullahs brorsdotter, prinsessan Basma, riktar nu skarp kritik till regimen i landet. I en artikel publicerad på BBC:s hemsida listar hon upp fem områden som enligt henne direkt snarast måste reformeras.

Konstitutionen

Prinsessan vill se en grundlag som behandlar män och kvinnor lika. Hon menar att dagens dömande rättsinstanser i landet är godtyckliga och i praktiken enbart grundas på vad den enskilde domaren anser.

Skilsmässolagar

I Saudiarabien kan en kvinna bara skilja sig om hon betalar en mindre förmögenhet eller om någon vittnar om varför hon ska skiljas, en omöjlig förutsättning att uppfylla då sådant hålls inom äktenskapet. Basma, som själv är skild, menar att detta strider mot Koranen och vill ge kvinnor frihet att begära skilsmässa utan ovan nämnda kriterier.

Reformera utbildningssystemet

Prinsessan vill se ett modernt skolväsende, och efterlyser ett slut på utbildning som enbart grundar sig på islamisk rättsvetenskap och nedvärderar kvinnor.

Reformering angående sociala frågor

Basma anser att landets rättspraxis kränker kvinnors rättigheter snarare än att skydda dem. Misshandlade och utnyttjade kvinnor har ingenstans att ta vägen, utan drar skam över familjen om de söker hjälp.

Rättigheten för kvinnor att resa utan manligt sällskap

Prinsessan anser att kvinnor måste få rätt att resa själva, utan att en man måste följa med dem. Hon tycker dock inte tiden är rätt för kvinnor att få ta körkort, då det i dagsläget skulle leda till mer kränkningar av dem.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.