Breivik ville halshugga förra statsministern och visa allt på internet.
1 av 6
Breivik ville halshugga förra statsministern och visa allt på internet.
En nynazist försökte ta sig in till rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik.
2 av 6
En nynazist försökte ta sig in till rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik. - Foto: Lise Aserud/Scanpix
Det diskuteras huruvida det finns en risk att massmördaren kommer att bli en positiv symbol för våldsbenägna högerextremister.
3 av 6
Det diskuteras huruvida det finns en risk att massmördaren kommer att bli en positiv symbol för våldsbenägna högerextremister. - Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPIX
Breivik erkänner inte domaren Wenche Elizabeth Arntzens auktoritet.
4 av 6
Breivik erkänner inte domaren Wenche Elizabeth Arntzens auktoritet. - Foto: Heiko Junge/Scanpix
Inspirationen till just en halshuggning har Breivik fått från terrornätverket Al-Qaida.
5 av 6
Inspirationen till just en halshuggning har Breivik fått från terrornätverket Al-Qaida. - Foto: Heiko Junge/Scanpix
En minnesplankett för de 69 ungdomar som dog på Utöya. På planketten står det "Hvis en mann kan vise så mye hat, tenk på så mye kjaerlighet vi kan vise sammen".
6 av 6
En minnesplankett för de 69 ungdomar som dog på Utöya. På planketten står det "Hvis en mann kan vise så mye hat, tenk på så mye kjaerlighet vi kan vise sammen". - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Brevikrättegången – så var första veckan

SAMMANFATTNING. Norges största rättssak genom tiderna har pågått i en vecka. Så har rättegången mot Anders Behring Breivik varit hittills.


Rättegången i siffror

- En person, Anders Behring Breivik, står åtalad, men omkring 1 500 personer är direkt inblandade i rättegången.

- Åtalet är 18 sidor långt.

- Breivik står åtalad för terrordåd och mord på 77 människor och mordförsök på 42.

- 33-åringen försvaras av fyra advokater; Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn och Trond Jordets.

- Två åklagare; Svein Holden och Inga Bejer Engh.

- Två domare; Wenche Elisabeth Arntzen och Arne Lyng.

- Tre nämndemän; konsulten Ernst Henning Eielsen, pensionären Anne Elisabeth Wisløff och läraren Diana Patricia Fynbo.

- Rättegången direktsänds i 17 tingsrätter runt om i Norge.

- Omkring 150 personer har kallats som vittnen av åklagarna och försvaret.

- 800 journalister har ackrediterat sig för rättegången. Långt fler jobbar med att rapportera.

- Rättegången kommer att pågå under tio veckor.

Ett hundratal anhöriga och över 800 journalister samlades under veckan i Oslo tingsrätt för att bevittna rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik. Den högerextreme massmördaren inledde med att förklara att han erkänner sina handlingar, men inte straffskyldighet eftersom han agerat i enlighet med "nödrätt".

När åklagaren grundligt gick igenom Breiviks terrordåd brast många anhöriga ut i gråt. Breivik själv var till synes helt oberörd, men när hans egenproducerade propagandafilm visades började han gråta. "Det är en sådan känslosam film", ska han ha sagt enligt norska medier.

Rättegångsdag två

Den andra rättegångsdagen byttes en nämndeman ut eftersom han skrivit på Facebook att Breivik förtjänade att dö. Därefter gavs Anders Behring Breivik tillfälle att läsa upp stora delar av sitt nyskrivna manifest. Under en timme talade Breivik om olika konspirationsteorier, jämförelser med andra länder och en rädsla för ett tredje världskrig.

– Att bli fängslad för resten av livet för denna viktiga sak eller att dö är den största äran en man kan uppleva i sitt liv. Vetskapen om att jag ska fängslas skrämmer inte. Jag är född i ett fängelse, sa Breivik och syftade på Norge.

Han lyfte även fram Peter Mangs, serieskytten i Malmö som ett positivt exempel på motståndet mot multikulturalismen.

Rättegångsdag tre

Dag tre pressade åklagarna Breivik på de bakomliggande motiven till terrordåden den 22 juli. Anders Behring Breivik var sliten och blev allt mer irriterad under dagen. Han berättade att Norge kan förvänta sig ytterligare två attacker av "Knights Templar" inom kort.

När åklagarna sa att "Knights templar" inte existerar blev Breivik märkbart stött och vägrade svara på frågor. Breivik frågades även ut om sina resor till London och Liberia där han uppger att han träffat flera av nätverkets medlemmar. Breivik berättade att "Knights templars" mål är att bli en motsvarighet till al-Qaida.

Rättegångsdag fyra

Under rättegångsdag fyra fortsatte kaoset i Oslo tingsrätt. En nynazist försökte att storma rättssalen och nå fram till Breivik, men stoppades av vakter. Breivik uppgav att han haft planer på att halshugga förre statsministern Gro Harlem Bruntland samt att bygga en "fattigsmans-atombomb".

Enligt Breivik undersökte han regeringskvarteret redan 2006. Hans första plan gick ut på att spränga tre bomber, en på 500 kilo och två på ett ton.

– Det var mycket svårare än jag trodde att göra en bomb. Jag saknade råvaror för att producera tillräckligt mycket, sade terroristen.

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén beskrev dag fyra som den "vidrigaste rättegångsdagen hittills".

Rättegångsdag fem

Den femte dagen handlade om attentatet på Utöya och var känslomässigt väldigt tung för de anhöriga som brast ut i gråt flera gånger. Breivik förklarade att han handlat instinktivt och stängt av sina känslor.

– Jag ser drabbade och anhöriga som jag ödelagt liven för och som jag vållat ohygglig smärta, sa 33-åringen i rätten efter att målsägarbiträdet uppmanat massmördaren att titta på de anhöriga som befann sig i salen.

Breivik förklarade vidare att han inte skulle klara av att leva om han skulle försöka förstå deras lidande. Därför kommer han inte att ta in det han gjort. Han berättade också att han är tillräknelig och han påstod att han tränat sitt psyke för att kunna döda.

–  Det är fruktansvärda handlingar. Jag hade inte klarat av det om jag inte avemotionalsierat mig själv och använt ett tekniskt språk.

På måndagen fortsätter rättegången i Oslo tingsrätt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.