Hockeycentern Mike Zigomanis, här i Djurgårdströjan, är en av de drabbade.
1 av 2
Hockeycentern Mike Zigomanis, här i Djurgårdströjan, är en av de drabbade. - Foto: Scanpix
Facebook var mycket kritiska till uthängningen av facebook-användare.
2 av 2
Facebook var mycket kritiska till uthängningen av facebook-användare.

Porrsajten för hämnd stängs ner

Hemsidan postade nakenbilder på intet ont anande personer tillsammans med deras facebookprofiler.


Kändisar som fått nakenbilder läckta

- Ett ganska färskt exempel på en kändis som fått nakenbilder publicerade på nätet är skådespelerskan Scarlett Johansson, bilder som ska ha varit till hennes ex-man Ryan Reynolds.

– Gossip Girl-stjärnan Blake Lively ska också ha fått sina nakenbilder spridda, men förnekar bestämt att det är hon som förekommer på dem.

– Ett svenskt exempel är bloggerskan Alexandra "Kissie" Nilsson.

Nakenbilderna läckte ut på nätet sida vid sida med den drabbades facebookprofil och bilderna på sajten spreds snabbt. Men om du tidigare var rädd för att få se dina privata bilder på sajten kan du nu vara lugn. Amerikanska "IsAnyoneUp" har nämligen stängts ner för gott.

Och det är därmed slutet för den så kallade "revenge porn"-sajten som handlar om till exempel ex-partners som läcker ut nakenbilder för att hämnas.

– Att driva den här sajten har varit en kamp i uppförsbacke, skriver skaparen Hunter Moore i ett sista brev på BullyVille.

Som Nyheter24 tidigare har rapporterat om retade sajten gallfeber på de som hängts ut. Flera av tjejerna vars bilder tjejer lagts upp på bloggen var svenska. Och en av de som hängts ut på sajten är den kanadensiske hockeyspelaren Mike Zigomanis som tidigare spelat i Djurgården och i flera NHL-lag.

I samband med att sajten fick stor uppmärksamhet i slutet av förra året varnade it-experter att man bör inte skicka några bilder överhuvudtaget.

– Man ska inte lämna ut det man är rädd om, sa David Lindahl, expert på IT-attacker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, till Nyheter24.

Men nu har alltså skaparen Hunter Moore till sajten, som enligt den amerikanska Forbes tjänade 91 000 kronor i månaden på IsAnyoneUp, valt att stänga ner. En av de som tidigare krävt att sajten stängs ner är självaste Facebook.

De gick till och med så långt att de facebooks advokater skickade ett brev till grundaren.

- Det du sysslar med är olagligt och måste sluta omedelbart, uppmanade advokaterna då enligt Gawker.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!