Jordbävningen inträffade klockan 14.46 11 mars 2011 på 10 kilometers djup i havet ungefär 380 kilimeter ut i havet nordost om Tokyo.
1 av 3
Jordbävningen inträffade klockan 14.46 11 mars 2011 på 10 kilometers djup i havet ungefär 380 kilimeter ut i havet nordost om Tokyo. - Foto: Tomohiko Kano/AP
16-årige Misaki Murakami blev av med sin boll efter tsunamin 2011 - men snart är den tillbaka.
2 av 3
16-årige Misaki Murakami blev av med sin boll efter tsunamin 2011 - men snart är den tillbaka. - Foto: Sankei Shimbun / SXCANPIX
David och Yumi Baxter håller fotbollen och volleybollen som båda spolats upp på stranden i Alaska.
3 av 3
David och Yumi Baxter håller fotbollen och volleybollen som båda spolats upp på stranden i Alaska. - Foto: The Baxters / SCANPIX

Hans boll försvann i tsunamin - hittades ett år senare i Alaska

Under drygt ett år, och nästan 5 000 kilometer, färdades Misaki Murakamis fotboll från Rikuzentakata till Alaska.


Hittad volleyboll

Efter tsunamin den 11 mars 2011 har enorma mängder prylar och skräp färdats runt i Stilla havet. Få saker har hittat tillbaka till sina ägare - bortsett från den nämnda fotbollen och en volleyboll.

Volleybollen spolades även den upp i Alaska och kommer att återvända till ägaren Shiori Sato, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

David Baxter var ute och letade strandgods på en avlägsen strand i Alaska när han upptäckte den uppspolade fotbollen. Stora delar av bollen var täckt med, för David obegripliga, japanska tecken. Men tack vare hustrun kunde tecknen tydas.

Det visade sig att fotbollen bland annat var märkt med namnet på en skola belägen i det tsunamidrabbade området i Japan.

Ett år och 4 828 kilometer senare

Efter lite efterforskningar kunde bollen snart kopplas samman med sin ägare, 16-årige Misaki Murakami.

16-åringen är både överraskad och tacksam över att han snart kommer att återfå sin fotboll, och han har "inga tvivel" på att bollen är hans - Misakis namn fanns nämligen nedskrivet på den, tillsammans med namnet på hans skola, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.