Måndag 20 Sep
Stockholm

Färjekaptenen berättar: "Jag körde ut Breivik till Utøya"

Geir Lippestad förklarade att försvaret vill kasta ljus på subkulturer och extrema kulturers världsbild för att öka förståelsen för Breivik.
1 av 4
Geir Lippestad förklarade att försvaret vill kasta ljus på subkulturer och extrema kulturers världsbild för att öka förståelsen för Breivik. Foto: Faksimil NRK
Åklagare Svein Holden i samtal med Breiviks advokat   Geir Lippestad.
2 av 4
Åklagare Svein Holden i samtal med Breiviks advokat Geir Lippestad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Rättegången mot Anders Behring Breivik har pågått i elva dagar.
3 av 4
Rättegången mot Anders Behring Breivik har pågått i elva dagar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Under torsdagen togs även Breiviks vapen upp i rätten.
4 av 4
Under torsdagen togs även Breiviks vapen upp i rätten. Foto: Hakon Mosvold Larsen / SCANPIX

På torsdagen återupptogs rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik. Vittnen från Utøya berättade detaljerat om paniken som utbröt när Breivik öppnade eld.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rättegången mot Anders Behring Breivik har nu pågått i elva dagar. I dag fick åhörarna i Oslo tingsrätt främst lyssna på vittnen från Utøya. Huvudvittnet, båtkaptenen Jon Olsen, berättade att han såg på teve om bombdådet i Oslo när han fick ett samtal om att en polis behövde skjuts ut till Utøya.

Ovetandes om att polisen i själva verket var Anders Behring Breivik, körde han ut honom till ön. När de kommit fram öppnade Breivik eld mot Jon Olsens sambo, Monica Böse, samt polismannen Trond Berntsen.

– När jag kommer runt knuten hör jag hur det smäller. Jag ser att han skjuter Trond Berntsen och att han faller ner. Jag kan inte komma ihåg om han skjuter Monica, men jag tror det. Jag minns inte om han sköt henne först. Oavsett hur mycket jag försöker att tänka på det är det förträngt, säger kaptenen i rättssalen.

"Jag tänker att det kommer att bli en gisslansituation"

Jon Olsen, vars dotter befann sig på ön, drabbades av panik och gav sig iväg för att leta rätt på dottern och varna andra.

– Jag vänder mig om och börjar springa. Jag väntar hela tiden på att få ett skott i ryggen för det är helt öppet. Jag börjar tänka på det som skall ske, att det helt säkert kommer att bli en gisslansituation. Det har jag och Monica pratat om tidigare, att Utøya är perfekt för det, säger kaptenen.

"Breivik såg sammanbiten ut"

Jon Olsen berättade vidare att Breivik hade med sig ett gevär och en stor tung säck som enligt Breivik innehöll bombundersökningsmaterial.

– När vi åkte över såg jag att han var väldigt sammanbiten, men det är ju typiskt. Jag tänkte att han var spänd inför det som väntade honom. Jag såg att han drack ofta ur en camel bak (en ryggsäck med vätskesystem, reds anm), berättar kaptenen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela