35-åringen arbetade vid Cern-laboratoriet i Genéve där han studerade universums uppkomst.
35-åringen arbetade vid Cern-laboratoriet i Genéve där han studerade universums uppkomst. - Foto: Martial Trezzini/AP/Scanpix

Partikelfysiker döms till fängelse för terrorbrott

En 35-årig partikelfysiker vid det ansedda Cern-laboratoriet döms till fem års fängelse för terrorbrott.


FRANKRIKE. År 2008 var 35-åringen verksam som partikelfysiker vid världens största partikelfysiklaboratorium, Cern i Genéve. Året efter greps han misstänkt för att ha konspirerat med al-Qaida och varit med och planerat ett terrordåd.

Sedan gripandet har mannen suttit häktad i väntan på rättegång och i dag dömdes han till fem års fängelse för förberedelser till terrorbrott, det skriver BBC.

Den franska underrättelsetjänsten fattade misstankar mot mannen efter att han skickat ett e-mejl till en person inom al-Qaida. I mejlkonversationen framgick det, enligt domen, att 35-åringen var intresserad av att bli medlem i en av terrororganisationens enheter.

Al-Qaida-kontakten och 35-åringen uppges ha diskuterat potentiella terrormål runt om i Europa. 35-åringen nekar till anklagelserna. Han menar att han var psykiskt instabil vid tillfället och inte hade för avsikt att genomföra någon attack.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!