. . . Vice.
1 av 2
. . . Vice. - Foto: Vice
Högerextremisten har kopplats till före detta Arizona-senatorn Russell Pearce.
2 av 2
Högerextremisten har kopplats till före detta Arizona-senatorn Russell Pearce. - Foto: J. Scott Applewhite / AP /SCANPIX

Tidning videointervjuade nynazist innan massmorden

Den frivillige "gränsvakten" och rasisten mördade fyra personer varav en flicka på 15-månader innan han tog självmord. Se videon där tidningen Vice intervjuade nynazisten.


Bowling for Columbine

År 2002 producerades och regisserades dokumentärfilmen Bowling for Columbine av aktivisten Michael Moore. Filmen behandlar det som Moore anser vara anledningen till skolmassakern i Columbine High School och andra våldshandlingar med vapen i USA.

Filmen inleds med att Moore får en pistol gratis efter att han deltagit i en vapenkampanj på en bank. Han frågar:

"Tycker ni inte att det är lite farligt att dela ut vapen på en bank?", innan han ska lämna byggnaden.

Dokumentären har hyllats för att ta upp och ifrågasätta hur enkelt det är att få vapenlicens i USA - i flera fall utan några bakgrundsupplysningar.

Se filmen här.

PHOENIX. Den högerextrema och självutnämnde "gräns-kontrollanten" J.T. Ready filmades av tidningen Vice samtidigt som han poserade med ett automatvapen vid den mexikanska gränsen. Ready, tillsammans med sin anti-immigrationstrupp, patrullerade längs gränsen för att skjuta "eventuella knarklangare" som försökte ta sig in i USA.

I stället mördade rasisten fyra personer - inklusive en ettårig flicka - i en lägenhet i Arizona under onsdagen, rapporterar Huffington Post.

– Det var ganska tydligt, trots att vi bara spenderade en kort tid med honom, att J.T. var en rasist och en knäppskalle som hade vanföreställande fantasier om att meja ner skurkar med automatvapen, skriver Vice om mötet med mördaren och förklarar att de inte hade väntat sig att detta skulle hända.

Innan polisen hann gripa Ready sköt han ihjäl sig själv.

Kopplingar till före detta senatorn

Den frivillige gränsvakten fick sina vapen och sin vapenlicens från den legala marknaden. Dessa pistoler och automatvapen har använts i mördarens personliga krig mot immigrationen.

Det var också ståndpunkten i immigrationsfrågan som förenade rasisten med Arizonas ex-senator, Russell Pearce:

– En av de saker som jag uppsakttar hos J.T. är det faktum att jag tycker att han är hängiven, som en sann patriot, till det riktiga syftet och bristen av syfte hos regeringen, ungefär som den republikanska plattformen vi har, sa Pearce om massmördaren 2006.

Sedan det blivit känt att Ready pekats ut som ansvarig för onsdagens mord har politkern däremot tagit avstånd från sin gamle vän. Pearce avgick från senatorposten så sent som i november förra året, uppger Huffington Post.

 

Här är delar av intervjun med J.T. Ready:

 

Massmördaren hade kopplingar till Arizonas senator:

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.