Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dalai Lama: "Kina planerar att mörda mig"

- 13/05/2012, 13:33 -
Den andlige ledaren befarar att bli mördad.

Den andlige ledaren befarar att bli mördad.

J. Scott Applewhite/AP Photo

Dalai Lama är satt under sträng säkerhetsbevakning. Nobelpristagaren menar att kinesiska agenter tränar kvinnor för att giftmörda honom.

Relationen mellan Kina och Tibet har varit ansträngd en längre tid. Nu går Dalai Lama, 76, ut och berättar att Kina planerar att mörda honom.

– Vi har fått information från Tibet. Kinesiska agenter tränar tibetaner, framför allt kvinnor, att använda gift, i håret och i sjalen, säger han till Sunday Telegraph.

Enligt Lama går Kinas mordplaner ut på att sända kvinnor att söka välsignelse hos honom för att sedan slå till. Mordmisstankarna har resulterat i att Dalai Lama skurit ner på offentliga framträdanden. Han bor nu i ett tempelpalats under sträng säkerhetsbevakning.

Dalai Lama har en frostig relation med Kina som anser att han är en separatist som vill ha ett självständigt Tibet. I oktober 2011 sa den andlige ledaren att Kina är "byggt på lögner och styrs av hycklare".