Tisdag 24 Maj
Stockholm

Republikansk kongressledamot: "Sharon och Arafat måste samtala"

Republikanen Joe Pitts stod för en rejäl blunder. Ett misstag eller är han mycket dåligt uppdaterad?
1 av 3
Republikanen Joe Pitts stod för en rejäl blunder. Ett misstag eller är han mycket dåligt uppdaterad?. Foto: AP / SCANPIX
Nej, Yassir Arafat och Ariel Sharon är inte längre de som ska föra samtal om Israel-Palestina.
2 av 3
Nej, Yassir Arafat och Ariel Sharon är inte längre de som ska föra samtal om Israel-Palestina. Foto: AP
Benjamin Netanyahu, Israels nuvarande premiärminister.
3 av 3
Benjamin Netanyahu, Israels nuvarande premiärminister. Foto: Gali Tibbon / AP / SCANPIX

Republikanen Joe Pitts är i blåsväder efter en rejäl blunder i ett mejlsvar om Israel-Palestinakonflikten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Den ene dog 2004 - den andre på sjukhus

Yassir Arafat var ordförande för PLO från 1969 till sin död 2004 och mottog bland annat Nobels fredspris 1994. Han blev svårt sjuk och flögs till Paris under hösten 2004 men avled senare den 11 november.

Ariel Sharon var premiärminister 2001-2006 efter att ha suttit på olika ministerposter sedan 1984. I början av 2006 drabbades han av en andra stroke på kort tid. Hans återhämtning har gått mycket långsamt och han vårdas på sjukhus men har svårt att röra sig överhuvudtaget.

HARRISBURG. Är en återuppstånden Yassir Arafat lösningen på Israel-Palestinakonflikten?

Nej, det kanske inte riktigt var så den republikanske kongressledamoten Joe Pitts menade när han i ett mejl i april i år skrev att Arafat och Ariel Sharon borde sätta sig ned och samtala.

Pitts problem är att Arafat dog 2004 och Sharon legat i ett koma-liknande tillstånd sedan han drabbades av en stroke 2006.

"Upp till Sharon och Arafat att återuppta fredsprocessen"

Kongressledamotens blunder skedde när han svarade på ett mejl om Mellanösternkonflikten i april med anledning av ett förslag bland annat om att erkänna Palestina, skriver Pennsylvania Inquirer.

"I och med det globala kriget mot terrorismen är det nu upp till Israels premiärminister Ariel Sharon och Palestinas president Yassir Arafat att slå ned på palestinska extremister som använt våld och att återuppta fredsprocessen", skrev Pitts.

Gammal text som inte uppdaterats

Efter att nyheten spreds över USA har kongressledamotens pressekreterare gått ut och sagt att en del av mejlsvaret bestod av en gammal text som Pitts missat att uppdatera, rapporterar Washington Post.

De namn som Joe Pitts borde ha skrivit är Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas alternativt Hamasledaren Aziz Duwaik som många anser är den som i praktiken är president sedan Abbas mandatperiod tog slut början på 2009.

Kommentera
Kopiera länk
Dela