Dataspelet som hjälper läkare att avslöja drogmissbrukare

Dags för bluffande patienter att byta taktik - spelet kommer nämligen bli tillgängligt för den allmänna medicinska studentkåren inom en snar framtid.


Så funkar det

Dataspelet som ska hjälpa läkarna att känna igen drogmissbruk består av samtal med skådespelare som hävdar sig vara sjuka och säger sig behöva diverse läkemedel.

Dessa "patienter" har däremot andra motiv än att bli kvitt en rådande sjukdom. Och det är det läkarna tränas i att känna igen.

Spelet lär därmed de medicinska studenterna att se tecken som till exempel bristande ögonkontakt, mumlande och upprepade fingerrörelser som goda indikationer på att säga nej till recepten.

CHICAGO. Ett spel vars metod tidigare har använts för att slipa FBI-agenters förhörstekniker, testas nu för att träna läkare att känna igen patienters drogmissbruk, rapporterar New York Times.

På så sätt hoppas man att läkarna ska bli bättre på att säga nej till patienter som försöker luras.

– Det här är inte någonting som medicinska studenter vanligtvis har tränats för. Detta är tuffa konversationer att ha, säger doktorn Michael Fleming, som tagit fram övningsmetoden.

Så avslöjas patienten

Tecken som de studerande lär sig att registrera är bland annat att känna igen nervösa fingerrörelser, mumlande eller en vinglande ögonkontakt.

Om drogmissbrukande bluffmakare vill fortsätta med sin verksamhet måste de alltså byta taktik. Spelet kommer nämligen att bli tillgängligt för samtliga medicinska studerande genom en gratis hemsida - inom en snar framtid.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!