Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
5959
reaktioner idag

Myten att äldre personer luktar sann

En ny undersökning visar att äldre människor har en distinkt lukt. Men till skillnad från myten så luktar de inte illa.

Deltagarna kom fram till att yngre personer luktar mycket värre.

Äldre personer har en distinkt lukt. Men de luktar inte illa.

Att äldre personer luktar på ett speciellt sätt är bekant för många. Och det är inte någon myt. Äldre har en distinkt lukt och den beror inte på ett dammigt hus. Forskare vid Monell Chemical Senses Center i Philadelphia har bekräftat att äldre människor luktar på ett alldeles speciellt sätt.

Enligt undersökningen är deras lukt så specifik att en person kan identifiera en äldre människa enbart genom att använda näsan. Forskarna tror att förmågan att urskilja ålder genom lukt har sin grund i evolutionen. De jämför den med vissa djurs förmåga att lukta till sig en partner eller ett yngre djur.

Människan är dessutom full av kroppsodörer som innehåller flera kemikaliska ämnen som kan förmedla social information, uppger Time Healthland.

I undersökningen fick deltagare identifiera testpersonernas åldrar enbart genom att lukta. Och trots att äldre människor var lättast att sniffa till sig, luktade de inte illa. Istället kom deltagarna fram till att yngre människor luktar mycket värre. Den värsta stanken hade däremot medelålders män.

Mer:

Nobbade flugor tar till flaskan