Deltagarna kom fram till att yngre personer luktar mycket värre.
1 av 2
Deltagarna kom fram till att yngre personer luktar mycket värre. - Foto: Jeff Roberson/SCANPIX
Äldre personer har en distinkt lukt. Men de luktar inte illa.
2 av 2
Äldre personer har en distinkt lukt. Men de luktar inte illa. - Foto: Rich Schultz/SCANPIX

Myten att äldre personer luktar sann

En ny undersökning visar att äldre människor har en distinkt lukt. Men till skillnad från myten så luktar de inte illa.


Att äldre personer luktar på ett speciellt sätt är bekant för många. Och det är inte någon myt. Äldre har en distinkt lukt och den beror inte på ett dammigt hus. Forskare vid Monell Chemical Senses Center i Philadelphia har bekräftat att äldre människor luktar på ett alldeles speciellt sätt.

Enligt undersökningen är deras lukt så specifik att en person kan identifiera en äldre människa enbart genom att använda näsan. Forskarna tror att förmågan att urskilja ålder genom lukt har sin grund i evolutionen. De jämför den med vissa djurs förmåga att lukta till sig en partner eller ett yngre djur.

Människan är dessutom full av kroppsodörer som innehåller flera kemikaliska ämnen som kan förmedla social information, uppger Time Healthland.

I undersökningen fick deltagare identifiera testpersonernas åldrar enbart genom att lukta. Och trots att äldre människor var lättast att sniffa till sig, luktade de inte illa. Istället kom deltagarna fram till att yngre människor luktar mycket värre. Den värsta stanken hade däremot medelålders män.

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.