Azerier sade ja till presidenten

Azerbajdzjan har folkomröstat om presidentens maktbefogenheter.


Azerbajdzjan folkomröstade på onsdagen om huruvida landets president ska få sitta i obegränsat antal mandatperioder.

Enligt de första preliminära resultaten verkar de azerbajdzjanska väljarna ha röstat ja till förslaget som innebär att landets president ska få sitta mer än två mandatperioder - ett resultat helt i linje med experternas prognoser.

Med 54 procent av rösterna räknade har 92 procent av väljarna röstat för lagförslaget. Enligt landets valkommission låg valdeltagandet på 71 procent.

Den oljerika forna sovjetrepubliken styrs med fast hand av den auktoritäre presidenten Ilham Aliyev, som för sex år sedan efterträdde sin far Heydar som statschef. Den äldre Aliyev hade i sin tur i olika omgångar styrt republiken ända sedan slutet av 1960-talet.

Klanen Aliyev och maktpartiet Nya Azerbajdzjan har kritiserats för sitt sätt att kväsa all opposition. De senaste årens höga oljepris har samtidigt skapat en stark högkonjunktur som fått lyxhotell och nybyggen att frodas i huvudstaden Baku.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt vinstlyft för Nordea

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.