Torsdag 22 Apr
Stockholm

Feminister attackerades och sextrakasserades

Ungefär 50 egyptiske feminister attackerades av arga manliga motdemonstranter på fredagen.
1 av 3
Ungefär 50 egyptiske feminister attackerades av arga manliga motdemonstranter på fredagen. Foto: Twitter / Sally Zohney
Kvinnorna blev misshandlade och sextrakasserade.
2 av 3
Kvinnorna blev misshandlade och sextrakasserade. Foto: Twitter / footafan
Drabbade tror att attacken varit organiserad av okända personer som vill stoppa den framväxande demokratiska vågen.
3 av 3
Drabbade tror att attacken varit organiserad av okända personer som vill stoppa den framväxande demokratiska vågen. Foto: Amr Nabil / AP / SCANPIX

Vakterna som skulle skydda de kvinnliga demonstranterna överrumplades av arga män som slog och trakasserade kvinnorna sexuellt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Revolutionen i Egypten

När Mohammed Bouazizi tände eld på sig själv den 17:e december 2010 spridde demonstrationerna som en löpeld över många arabiska länder. Ett av dem var Egypten.

Protesterna och upploppen började ett par veckor efter den 17:e december och missnöjet kretsade främst kring juridiska, politiska och ekonomiska frågor.

Den 11:e februari 2011 meddelades det att presidenten Hosni Mubarak skulle avgå från sin post. Den 2:a juni 2012 kom beskedet att Mubarak skulle fängslas på livstid.

Minst 380 personer uppges ha dödats och över 2 000 personer skadats under revolutionen i Egypten.

KAIRO. Hundratals manliga motdemonstranter gick till attack mot  kvinnor som marscherade i egyptiska Kairo för att få ett slut på sexuella övergrepp och kränkanden.

När männen bröt sig igenom demonstranternas vakter utsattes kvinnorna för ännu fler sextrakasserier, rapporterar CBS News.

"Efter vad jag såg och hörde i dag, är jag förbannad över så många saker. Varför slå och klä av en tjej naken? Varför?", skrev en av demonstrationens arrangörer på Twitter.

En kupp mot demokratin

Nu tror de drabbade som trakasserats av motdemonstranterna att en större organisation planerat attacken som ett försök att stoppa den framväxande demokratiska rörelsen. Det berättar 22-årige Ahmed Mansour - en av de män som protesterade med kvinnorna.

– Personer här försöker missbruka de många kvinnliga demonstranter som känner sig säkra och trygga. Vissa personer tror att det är menat för att få kvinnor att hata att komma hit, säger han och fortsätter:

– Jag är här för att ta ställning och protestera mot denna motbjudande handling som finns i samhället, enligt CBS News.

Ungefär 50 kvinnor deltog i fredagens protester.

Kommentera
Kopiera länk
Dela