Fredag 16 Apr
Stockholm

Hax: "Det lutar åt nej till Acta på torsdagen"

På torsdagen röstar det huvudansvariga utskottet i Europaparlamentet (INTA) om Acta-avtalet när det är voteringsdags klockan 10:00 på förmiddagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Regeringens hemsida attackerades

I samband med demonstrationer över hela Europa mot Acta-avtalet, så även i Sverige, attackerades den svenska regeringens hemsida. Den överbelastades och det mycket löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous tog på sig attacken genom ett twitterkonto.

- Tre saker kan hända i morgon. Antingen röstas det ja till Acta, eller så blir det nej, eller så skjuts det hela upp, säger Henrik Alexandersson, i bloggvärlden kallad Hax, som är anställd på Piratpartiets kontor i Europaparlamentet.

Själv tror han att det blir ett nej.

- Jag vill inte sätta pengar på någonting men det lutar åt det, säger han till Nyheter24.

Kampen mot varumärkesförfalskningar, Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), har kritiserats hårt från opinionsbildare som tycker handelsavtalet är luddigt. Det har tagits fram i hemlighet av byråkrater och upphovsrättslobbyister utan att folkvalda EU-parlamentariker informerats om förhandlingarna.

På Piratpartiets sajt står att:

“Acta är odemokratiskt framarbetad repressiv lagstiftning förklädd till ett handelsavtal. Det demokratiska underskottet och bristen på transparens har lett till ett avtal som är ett rent beställningsjobb från upphovsrättsindustrin"

Sverige är positivt inställt till Acta-avtalet och 22 av EU:s medlemsstater undertecknade avtalet tidigare i år. Om unionen och medlemsländerna ska kunna ansluta sig nu krävs att EU-parlamentet säger ja.

Innan omröstningen kommer den ansvarige kommissionären Karel De Gucht till INTA för att berätta varför Acta är viktigt och bra.

- Det är på håret, han kommer be dem ändra sig och rösta ja, så det gäller att vara på sin vakt, säger Henrik Alexandersson.

Torsdagens votering är ett etappmål men huvudvoteringen om Acta sker den 2-5 juli vid Europaparlamentets session.

Kommentera
Kopiera länk
Dela