Skolans solkrämsförbud orsakar sönderbrända elever

Systrarna Michener fick föras till sjukhus på grund av solskador.


Solen dödar fler än trafiken

Enligt en rapport från Cancerfonden beräknas 500 svenskar dö av elakartad hudcancer 2012, det är fler än vad som dör i trafiken.

Rapporten för 2012 visar att antal fall av både malignt melanom och skivepitelcancer ökat kraftigt. Ökningen beskrivs gå hand i hand med våra solvanor.

Nu varnar forskarna för att det finns "skäl att känna oro inför framtiden" i takt med att allt fler svenskar söker sig till solen.

TACOMA. Skolans friluftsdag slutade mindre bra för systrarna Violet och Zoe Michener. När de kom hem var de så pass sönderbrända att de fick åka raka vägen till sjukhuset. Anledningen? Skolan förbjuder eleverna att använda solkräm.

– Jag grät över min solbränna, säger Zoe till ABC News.

Kräver läkares föreskrift

I alla delstater i USA, förutom Kalifornien, är det förbjudet för elever att använda solkräm i skolan utan en läkares föreskrift.

– De fick inte ens ta på sig solkräm igen utan en läkares föreskrift. De kunde inte ha det i sina ryggsäckar, säger systrarnas mamma Jesse Michener.

Orsaken är att man oroas över hur krämerna kan komma att orsaka allergiska reaktioner hos barnen, något som får läkarna att reagera.

– Om du blir solbränd i barndomen ökar det dramatiskt risken för hudcancer senare i livet, säger hudläkaren Doris Day till ABC News och fortsätter:

– Jag kan inte se hur någon kan rättfärdiga ett förbud mot att barnen ska få använda solkräm i skolan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!