Tisdag 18 Maj
Stockholm

Gilad Shalits familj ger inte upp

Trots att samtalen för att få honom frigiven brutit samman vägrar familjen ge upp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den tillfångatagne israeliske soldaten Gilad Shalits familj uppmärksammade på lördagen att tusen dagar gått sedan han fördes bort. Men trots att samtalen för att få honom frigiven brutit samman vägrar familjen ge upp.

Korpral Gilad Shalit fördes bort nära gränsen till Gazaremsan i juni 2006. Han antas hållas fången av Hamas inne i Gaza och hans öde har blivit storpolitik.

Israel vägrar häva sin gränsblockad av Gazaremsan innan Shalit har släppts fri och indirekta förhandlingar har förts mellan Hamas och Israel. Men av de 450 palestinska fångar Hamas vill ha i utbyte mot Shalit vill Israel bara släppa 320.

Inga fler eftergifter

I förra veckan bröt förhandlingarna samman och avgående premiärministern Ehud Olmert har sagt att det är slut på israeliska eftergifter i förhandlingarna med Hamas. Ändå är Israel känt för att byta stora antal fångar för sina soldater. Förra året genomfördes en fångutväxling med Hizbollah då kvarlevorna efter två israeliska soldater byttes mot fem fångar och kvarlevorna efter närmare 200. Flera av de 450 Hamas nu vill ska utlämnas bedöms dock som mycket farliga. Snart får Israel dessutom en ny regering och allt talar för att det blir Likudledaren Benjamin Netanyahu som blir premiärminister. Netanyahu har lovat hårdare tag mot Hamas och inte velat diskutera vad han ska göra för att få Shalit frigiven.

Ger inte upp

Gilad Shalits familj har arbetat hårt för att pressa Olmert och bland annat slagit upp ett tält utanför premiärministerns hus. Men när tusen dagar gått och med Olmert på väg ut kommer de att lämna Jerusalem och åka hem.

– Du hade tre år på dig att göra detta medan vi satt här i tältet. Gilad kan inte bära hela Israels säkerhet och strategiska problem på sina smala skuldror även om han redan gjort det i tusen dagar, sade pappa Noam Shalit till tidningen Haaretz.

Tidigare har familjen uttryckt oro över att maktskiftet minskar chanserna att få hem Gilad. Men även om familjen nu återvänder till sitt hem i Mitzpe Hila i norra Israel säger Gilads farfar att familjen inte kommer att ge upp kampen.

– Det är omöjligt att leva ett normalt liv när din sonson hålls fången. Jag hoppas bara att den här mardrömmen tar slut så fort som möjligt, säger han till Haaretz.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela