Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljardlöften på givarmöte om Gaza

- 02/03/2009, 13:18 -

Utan politiska framsteg och öppnade gränser är löftena inte mycket värda.

Givmildheten var stor när 75 länder och organisationer samlades till givarkonferens till förmån för krigshärjade Gaza på måndagen. Men utan politiska framsteg och öppnade gränser är löftena inte mycket värda.

Sverige representeras av biståndsminister Gunilla Carlsson på stormötet i den egyptiska semesterorten Sharm el-Sheikh.

Palestinska myndigheten (PA), som blev utkörd ur Gazaremsan av Hamas 2007, har vädjat om drygt 25 miljarder kronor. Knappt hälften ska gå till återuppbyggnad i Gaza, resten till att fylla gapande hål i PA:s budget.

Önskemålen från Palestinska myndigheten och dess president Mahmud Abbas lär överträffas med råge.

USA lovar åtta miljarder kronor, EU fem miljarder och oljestaterna vid Persiska viken 15 miljarder. UD har uppgett att det svenska stödet till palestinierna uppgår till cirka 700 miljoner kronor i år, varav 433 miljoner kronor i humanitärt stöd redan har utbetalats.

14 000 hem skadade

Pengar behövs. Enligt FN förstördes eller skadades 14 000 bostäder, 219 fabriker och 240 skolor under kriget i Gazaremsan i januari. Men så länge Israel vägrar släppa in cement, metall och allt annat utöver akuta förnödenheter till territoriet kan ingen betydande återuppbyggnad ske.

Situationen vid gränsövergångarna är outhärdlig, sade FN-chefen Ban Ki-Moon i sitt anförande.

Israel, som inte deltar i givarmötet i Sharm el-Sheikh, kräver att soldaten Gilad Shalit som bortfördes 2006 och ännu sitter fången i Gaza ska friges. Försöken att förhandla fram en långvarig vapenvila har strandat, och spänningen kring Gaza har stigit återigen efter förnyade palestinska raketattacker.

Israel hotar slå tillbaka hårt om angreppen inte upphör.

– Insatserna för återuppbyggnad och bistånd förblir otillräckliga och maktlösa så länge ett politiskt avtal saknas, sade president Abbas på givarkonferensen.

Kringgå Hamas

Vårt svar på dagens kris kan inte separeras från vår bredare strävan att nå ett omfattande fredsavtal, sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton, som på kvällen skulle fortsätta till Israel och Västbanken.

Även om biståndet kunde komma in i Gaza återstår problemet att förhindra att det hamnar i händerna på Hamas, som styr i territoriet men som USA och EU har terrorstämplat och vägrar befatta sig med. Planen är att låta pengarna gå via FN och andra hjälporganisationer som är verksamma i Gazaremsan.

– Vi har arbetat med Palestinska myndigheten för att försäkra oss om att våra pengar bara går till avsedda ändamål och inte hamnar i fel händer, sade Clinton.

Skrivet av: