Eller IP-telefonitjänster som Skype och Viber.
1 av 3
Eller IP-telefonitjänster som Skype och Viber.
Mobilsamtalen i Storbritannien blir färre.
2 av 3
Mobilsamtalen i Storbritannien blir färre. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Allt fler använder SMS för att hålla kontakten med varandra.
3 av 3
Allt fler använder SMS för att hålla kontakten med varandra. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Mobilsamtalen blir färre – för första gången någonsin

Telefonsamtalen i Storbritannien blir färre för första gången i historien. Även Sveriges största mobiloperatör har märkt av utvecklingen.


Telenor: Vi ser inte den här utvecklingen ännu

Hos Telias konkurrent Telenor fortsätter dock mobilsamtalen att bli fler för varje år.

– Vi ser inte denna trend i Sverige ännu, i motsvarande siffror för Sverige ökar mobilminuterna fortfarande år över år, säger Elin Andersson på Telenors presstjänst.

– Som vi ser det beror skillnaden framför allt på att smartphoneutvecklingen i Sverige har bidragit till att många kunder väljer abonnemang som inkluderar ett mycket stort antal röstminuter.

SVERIGE/STORBRITANNIEN. I flera decennium har antalet telefonsamtal bara ökat för varje år. Men mellan år 2010 och 2011 minskade antalet minuter britterna pratar i mobiltelefon med hela en miljard. Från 125 miljarder minuter till 124 miljarder, det visar ny statistik från telekommunikationsföretaget Ofcom.
 
Samtidigt har SMS blivit allt populärare. Britterna skickade 150 miljarder SMS 2011. Det är 100 miljarder fler än de gjorde för fem år sedan.

– De senaste tre åren har det varit ett maktskifte i sättet vi kommunicerar med varandra. SMS har övertagit tronen från telefonsamtal och verkliga möten som det mest använda sättet att hålla kontakten för vuxna personer i Storbritannien, säger James Thicket, chef på Ofcom, till Daily Mail.

Ökningen av mobilsamtal har stannat av även i Sverige

Enligt TeliaSonera, Sveriges största operatör på den privata mobilmarknaden, har antalet mobilsamtal inte blivit färre än 2010. Men man ser att ökningen från år till år stannat av.

– Under 2000-talet har det hela tiden ökat och nu skulle jag säga att det blivit en mer stabil situation, kanske lite nedåtgående, säger Telias talesperson Anna Augustsson, till Nyheter24.

Telia anger dock inte SMS som en förklaring till att samtalen blivit färre. Företaget menar att det är sociala medier som ligger bakom minskningen.

– Även antalet SMS har minskat. Hos oss med hela fem procent. Det som har ökat är dataanvändningen, den har ökat med 88 procent. Jag tror att mycket av kommunikationen i Sverige i dag sker via sociala medier som Twitter och Facebook, säger Augustsson.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.