Barack Obama och Mitt Romney kör en smutskastnings-kampanj.
1 av 6
Barack Obama och Mitt Romney kör en smutskastnings-kampanj. - Foto: Scanpix
Obama försöker övertyga väljarna att rösta på honom i november.
2 av 6
Obama försöker övertyga väljarna att rösta på honom i november. - Foto: Scanpix
"Jag vill ha en ny mandatperiod".
3 av 6
"Jag vill ha en ny mandatperiod". - Foto: Scanpix
Mitt Romney har mer cash att lägga på sin valrörelse.
4 av 6
Mitt Romney har mer cash att lägga på sin valrörelse. - Foto: Scanpix
En väljare som valt att visa sitt stöd offentligt.
5 av 6
En väljare som valt att visa sitt stöd offentligt. - Foto: Scanpix
Republikanerna har satsat stort på sin kandidat.
6 av 6
Republikanerna har satsat stort på sin kandidat. - Foto: Scanpix

Valkampanjen blir allt smutsigare

Dollarna rullar i den amerikanska valspurten. Mitt Romney leder insamlingstävlingen över Barack Obama och båda presidentkandidaterna satsar på reklamkampanjer som går ut på att smutskasta varandra.


Inför valet

Det amerikanska presidentvalet mellan demokraternas Barack Obama och republikanernas Mitt Romney kommer äga rum den 6 november. Kandidaterna pratar inte om hur de ska styra USA utan fokuserar mer på att smutskasta varandra. 

Reklamkampanjerna visas mestadels i vågmästarstaterna där det är osäkert vem som kommer att vinna valet, och där utgången kan bli avgörande.

USA. Republikanernas kandidat Mitt Romney är populär hos vissa amerikanska väljare: till den grad att de skänker mer pengar till Romney´s valkampanj, än motståndarsidan gör. Detta har fått Barack Obama att ta till allt tuffare tag i sin valkampanj; numera är alla medel tillåtna i reklamkampanjerna, som många amerikanare redan har tröttnat på, eftersom de anser att de bara handlar om personlig smutskastning. 

En reklamfilm visar sarkastiskt upp Mitt Romney sjungandes "America the Beautiful" och klippet som varar en halv minut visar samtidigt upp Romney´s så kallade misstag på sin väg att försöka komma in i Vita huset; som till exempel att han har placerat egna pengar i skatteparadis som Cayman Islands och Bermuda.

Obama visar genom filmen att han gärna kör med personangrepp på Romney, precis som republikanerna tidigare gjort mot honom. Romney kräver en ursäkt från Obama för filmen, men det lär han inte få eftersom det finns liknade filmer som smutskastar den sittande presidenten.

Obama påstår att Romney inte kan styra USA ekonomiskt med tanke på den bakgrund han har; med skatteflykt till skatteparadis, samt att han tjänade mångmiljonbelopp på sitt riskkaptitalbolag Bain som lät företag gå i konkurs – ett politiskt felsteg som Obama-administrationen har gjort ännu en reklamfilm om. 

Romney hugger tillbaka och säger att Obama genom sin politik försvagar USA:s starka position i världen och att han gör landet till en mindre kristen nation. Båda satsar med andra ord offensivt – alla dollar på att trycka ner varandra ännu djupare i den amerikanska gyttjan. Vem som lyckas? I den senaste mätningen ledde Obama över Romney med ett par procentenheter, men historien har visat att vad som helst kan hända i en amerikansk valspurtskampanj.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!