Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Morddömd kvinna - fri efter 49 år i fängelse

- 16/08/2012, 17:04 -
Betty är äntligen en fri kvinna.
1 av 2

Betty är äntligen en fri kvinna.

Faksimil USA Today

"Jag är lycklig, så himla lycklig".
2 av 2

"Jag är lycklig, så himla lycklig".

Faksimil USA Today

Som 20-åring dömdes hon för mord, 49 år senare är hon äntligen fri.

ARIZONA/USA. Betty Smithey, 69, är den amerikanska kvinna som suttit längst i fängelse. Hon fängslades som 20-åring och har suttit inne sedan dess.

I måndags, 49 år senare, blev hon äntligen fri.

– Jag är lycklig, så himla lycklig, säger hon till azcentral.com.

1963 dömdes hon till livstids fängelse efter att ha mördat 15-åriga Sandy Gerberick. Sedan dess har hon varit instängd bakom lås och bom. Men i måndags, efter att ha framträtt vid en villkorlig frigivning, kunde hon äntligen lämna Perryville-fängelset i Goodyear som en fri kvinna.

– Jag vet att det kommer ta tid att vänja sig, men jag kommer att klara det och jag kommer att göra det bra, sa hon vid frigivningen.

Förlåten 

Smithey ska ha haft en hemsk barndom, blivit övergiven, utnyttjad och misshandlad av både foster- och adoptivföräldrar, vilket ledde till en strulig ungdomsperiod.

Under de första åren i fängelse var hon rebellisk, bråkig och lyckades rymma fyra gånger från tre olika fängelser. Vändningen kom dock 1983 när hon fick ett brev från mordoffrets mamma som sa att hon förlät henne. 

– Hon fick mig att känna att jag inte är ett monster, säger Smithey till azcentral.com, och fortsätter:

– Jag kände att om hon kan förlåta mig för att ha dödat hennes barn, då kan jag förlåta mig själv.