De indoeuropeiska språken har spridits över hela världen och talas av cirka tre miljarder människor. Förutom svenska ingår bland annat tyska, ryska, hindi och engelska i språkstammen.
De indoeuropeiska språken har spridits över hela världen och talas av cirka tre miljarder människor. Förutom svenska ingår bland annat tyska, ryska, hindi och engelska i språkstammen. - Foto: Google Earth

Svenska språket kommer från Turkiet

Enligt en ny undersökningen härstammar de indoeuropeiska språken inte från Ukraina, som man tidigare trott, utan från Turkiet.


Världens största språkstam

De indoeuropeiska språken talas i dag av cirka tre miljarder människor, av jordens sju miljarder, spridda över hela världen. 

Här är några av språken som tillhör den indoeuropeiska språkstammen:

- Franska, italienska, spanska, portugisiska, rumänska, engelska, walesiska, gaeliska, svenska, urdu, hindi, bengali, ryska, tyska, sanskrit och gammalgrekiska.

Källa: Nationalencyklopedin  

och Wikipedia .

En internationell forskargrupp har kommit fram till att världens största språkfamilj, de indoeuropeiska språken, kommer från nuvarande Turkiet. Detta efter att man har studerat och analyserat över 100 besläktade språk - bland annat svenska, ryska, engelska och franska, rapporterar Science Daily.

Metoden som använts i studien är olik de traditionella analysmetoderna inom språkforskning. I stället för att undersöka arter och DNA, har forskarna jämfört ord som troligtvis haft samma ursprung, till exempel broder, bruder och brother, eller namn, name och nam.

Kan härstamma från Ukraina

Många språkforskare tror inte på den nya teorin. 

Tidigare har den allmänna uppfattningen nämligen varit att det indoeuropeiska språket haft sin begynnelse 6 000 år tillbaka i nuvarande Ukraina, och inte 10 000 år tillbaka i Turkiet. Detta backas upp av faktumet att många av de indoeuropeiska språken har samma ord för olika begrepp inom häst- och vagntekniken. En teknik som inte fanns för 10 000 år sedan.

Läs mer om studien här .

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!