Torsdag 13 Maj
Stockholm

Skyll dina fyllemisstag på glaset

Forskare har upptäckt att vi dricker mer och fortare ur formade glas än raka.
Forskare har upptäckt att vi dricker mer och fortare ur formade glas än raka. Foto: Kirstey Wigglesworth/Ap/Scanpix

Brukar du göra pinsamma saker på fyllan? Kanske hört av dig till ett ex och ångrat dig dagen efter? Nu har du den perfekta ursäkten: Skyll på formen på glaset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Så genomfördes undersökningen

Sammanlagt var 160 deltagare med i experimentet. Deltagarna beskrivs som unga och friska och var en blandning av studenter, personal på universitetet och folk utifrån.

Forskare från University of Bristol i Storbritannien har undersökt hur glaset påverkar mängden alkohol man konsumerar när man dricker.

– Folk förstår oftast inte hur mycket eller hur snabbt de dricker, säger Margaret Attwood vid university of Bristol till Siencemag.org

Deltagarna fick dricka antingen 177 eller 353 milliliter öl eller läsk från antingen ett rakt eller ett format glas. De fick samtidigt se en dokumentärfilm för att de skulle ha något att göra förutom att just "sitta och dricka". Experimentet gjordes i två omgångar och testpersonerna visste inte om den riktiga anledningen till varför de var där.

Attwoods team kom fram till att grupperna som drack 354 milliliter ur ett format glas drack mer än fem minuter snabbare än de som drack ur raka glas. Däremot observerades ingen större skillnad på de som drack den mindre mängden 177 milliliter.

Attwood tror att det beror på att vi mäter hur mängden vi dricker genom att titta på mitten av glaset. Hon menar att det blir svårare att se exakt var mitten är på ett format glas, rapporterar Sciencemag.org.

Kommentera
Kopiera länk
Dela