Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bahrainsvenskens livstidsstraff står fast

- 04/09/2012, 10:24
Mohammed Habib Al-Muqdad har svenskt medborgarskap.
1 av 2

Mohammed Habib Al-Muqdad har svenskt medborgarskap.

Hasan Jamali / AP / SCANPIX

Danske medborgaren Abdulhadi Al-Khawaja som blev världskänd i och med sin hungerstrejk.
2 av 2

Danske medborgaren Abdulhadi Al-Khawaja som blev världskänd i och med sin hungerstrejk.

BCHR

Mohammed Habib Al-Muqdad kommer sitta inlåst resten av livet. Överklagandet var förgäves och den tidigare domen står fast.

MANAMA. Trots en mängder av domstolsförhandlingar och lång väntan på en dom misslyckades överklagandet för svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad i Bahrain. Hans tidigare livstidsdom står därför fast. Detta efter löften om reformer och mänskliga rättigheter från landets kungaregim, löften som alltså verkar ha varit tomma ord.

Domen mot Al-Muqdad och tolv andra oppositionsledare har kritiserats världen över av bland annat Amnesty International och Human Rights Watch. En av de andra dömda är danske medborgaren Abdulhadi Al-Khawaja, som blev uppmärksammad när han hungerstrejkade i fängelset i 110 dagar. Totalt var det 20 aktivister vars straff från militärdomstolen kvarstår efter tisdagens besked, rapporterar BBC.

De har dömts för händelser kring den folkliga demokratiprotest som brutalt slogs ned förra våren. Nu ska de försöka överklaga domen - igen.

Erkänner inte svenskt medborgarskap

Sverige har genom ambassaden i Dubai flera gånger försökt få tillträde till Al-Muqdad men enligt UD är problemet att Bahrain inte erkänner hans svenska medborgarskap och därför nekar. Nyheter24 har tidigare rapporterat om att danska myndigheter anses göra mer för Al-Khawaja än svenska gör för Al-Muqdad. Khalil Al-Halwachi, som har permanent uppehållstillstånd i Sverige, satt också fängslad i landet tidigare men släpptes och tackade efteråt svenska UD.