Familjen Obama återvänder till Washington D.C.
1 av 8
Familjen Obama återvänder till Washington D.C. - Foto: Paul Beaty
Obama tillsammans med dottern Sasha.
2 av 8
Obama tillsammans med dottern Sasha. - Foto: Scanpix/Ap
Hela familjen Obama har vilat upp sig efter valsegern.
3 av 8
Hela familjen Obama har vilat upp sig efter valsegern. - Foto: Scanpix/Ap
4 av 8
- Foto: Scanpix/Ap
undefined
5 av 8
undefined - Foto: Scanpix/Ap
undefined
6 av 8
undefined - Foto: Scanpix/Ap
undefined
7 av 8
undefined - Foto: Scanpix/Ap
undefined
8 av 8
undefined - Foto: Scanpix/Ap

Obama återvänder - nu väntar allvaret

Sent i natt återvände USA:s president Barack Obama till Vita huset för första gången sedan tisdagens valseger. Nu väntar en annan aktivitet för Obama och hans stab än den de har varit upptagna med under de gångna året.


Positiva reaktioner

Omvärldens reaktioner på det amerikanska valet har överlag varit positiva. Den kinesiska presidenten Hu Jintao gratulerade vinsten och påpekade att de två ländernas relation blivit bättre under de fyra gånga åren. 

Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev twittrade en hälsning till Obama och kallade honom i media för en förstående och förutseende partner. 

Överraskande nog kom även en hälsning från politikern Mohammad Javad Larijani från Iran där det öppnades för samtal om det gynnar systemet, det skriver New York Times.

WASHINGTON. Barack Obama anlände i natt strax efter klockan ett med bilkortege till Vita huset efter att ha tillbringat några dagar i hemstaden Chigaco. Han är därmed tillbaka i maktens korridorer och nu börjar återigen allvaret efter det gångna årets fokus på valkampanjen.

– Jag trodde att han skulle komma med Marine One, presidentens helikopter, men i stället kom han med en enorm bilkortege med polisbilar och ambulans, säger Expressens utsände Lars Näslund.

Obamas stab var redan i full gång med arbete när presidenten anlände. Och både för Obama och hans stab väntar nu en tuff tid, som för Republikanerna. Innan januari måste det båda nämligen komma överens om en ny budget. Lyckas de inte komma fram till en lösning innan dess sker en kombination av breda nedskärningar och skattehöjningar - något som ingen av dem vill ska ske.

De republikanska ledarna hade dock sina åsikter om Obama och hans valvinst.

– Väljarna har inte accepterat hans misslyckande och överdrivna spenderande. De har bara gett honom mer tid att avsluta vad de bad honom att göra. Det är dags att han levererar nu, säger senatens minoritetsledare Mitch McConnell till Expressen.

Andra tror dock att retoriken mot Obama från republikanerna kan bli mindre under hans andra mandatperiod. Detta eftersom han nu inte behöver lägga ner tid på att bli omvald utan behöver bara fokusera på politiken.

I Obamas segertal pratade han om framtiden:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!