Söndag 17 Okt
Stockholm

Fira julafton med familjen? Räkna med minst fem bråk

Enligt undersökningen kommer 38 procent av barnen att gnälla över sina julklappar.
Enligt undersökningen kommer 38 procent av barnen att gnälla över sina julklappar. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Julafton är en dag till för glädje, skratt och tid med familjen. Men det är också en dag för bråk, visar en ny brittisk undersökning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så går julfirandet till

Forskarna har genom undersökningen kunnat fastställa ett schema för hur julfirandet går till i en vanlig brittisk familj.

09.00.
Frukost.
10.00
Äter choklad och annat julgodis.
Cirka 10.13
Det första bråket äger rum.
12.00
Man tar dricker första ölen/snapsen.
12.42
Barnen får tillrättavisning.
13.30
Föräldrar bråkar om alkoholkonsumtion.
14.00
Föräldrar bråkar om julmiddagen.
14.23
Julmiddag.
15.24
Middagsdiskussion som kan resultera i gräl.
18.05
Bråk om fjärrkontrollen.
19.25
Olika lekar.
22.30
Dags att krypa ner i sängen.

På måndagen samlas familjer över hela Sverige för att fira jul tillsammans. Julklappar, god mat och Kalle Anka står på schemat. Men en ny undersökning från Storbritannien visar att julafton även orsakar stress och hetsiga diskussioner.

– Det är inte bara kalkonen som blir överhettad under julen, familjegräl är oundvikliga, säger relationspsykologen Corinne Sweet till The Telegraph.

Barnen gnäller om julklappar

Sweet menar att en stor förklaring till grälen är att familjemedlemmar som sällan träffar varandra tvingas umgås en hel dag. Lägg därtill stress och alkohol – och du har många ingredienser till gräl och tjafs.

Enligt undersökningen, vari 2 000 brittiska familjer deltagit, inträffar det första grälet i genomsnitt klockan 10.13. Vid 12.42 sker det andra bråket då 38 procent av barnen gnäller om att de fått fel presenter. 

Bråk om fjärrkontrollen

Nästan hälften av de brittiska föräldrarna kommer sedan att råka i luven på varandra mellan klockan 13.00 och 15.00. Antingen för att någon av dem druckit för mycket eller för att någon stressar med julmiddagen.

Senare på kvällen fortsätter bråken vid tevesoffan när familjemedlemmarna slåss om fjärrkontrollen. Men enligt Corinne Sweet kan många av bråken undvikas om man tänker på att slappna av och bara försöker att ha kul. 

– Ha realistiska förväntningar och uppskatta tiden med familjen, säger hon till The Telegraph.

Kommentera
Kopiera länk
Dela