Villigt eller inte – nu måste kinesiska barn träffa sina åldrande föräldrar.
Villigt eller inte – nu måste kinesiska barn träffa sina åldrande föräldrar. - Foto: Alexander F. Yuan/AP/Scanpix

Ny lag: Besök dina föräldrar – annars blir du stämd

En ny kinesisk lag kräver att vuxna måste besöka sina föräldrar regelbundet. Om barnen vägrar har föräldrarna rätt att vidta rättsliga åtgärder.


Bodde i svinstia

De senaste 50 åren har den förväntade livslängden i Kina ökat från 41 till 73 år. Det har gjort att de äldre inte får den hjälp de behöver.

Den nya lagen har uppkommit efter att det rapporterats om flera fall där människor vanvårdats eller rentav övergivits. En kvinna i 90-årsåldern tvingades enligt BBC att bo i en svinstia i två år.

KINA. Kinas befolkning blir allt äldre. 167 miljoner människor – en av åtta kineser – är över 60 år.

Det har gjort att det råder brist på äldreboenden i landet och de gamla kineserna får inte den vård de behöver. Därför har regeringen nu kommit  fram till en lösning på problemet.

En ny lag kräver att vuxna kineser regelbundet måste besöka sina föräldrar och hjälpa dem med vardagssysslor. Om barnen vägrar har föräldrarna rätt att stämma sina barn.

Det är enligt BBC ännu inte fastställt hur ofta barnen måste besöka föräldrarna eller vilket straff de kan komma att få om de missköter sig.

/
Lag
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.