Att dricka alkohol i sociala sammanhang går långt tillbaka i tiden. Enligt en studie som har publicerats i magasinet Antiquity har arkeologer funnit bevis för att man har bryggt öl redan för 11 000 år sedan vid tempelruinen Göbekli Tepe i Turkiet.
Bevis på bryggeri
Samtidigt visar en annan studie i tidskriften Levant bevis på ett ölbryggeri på Cypern. Bryggeriet har hittats vid utgrävningsplatsen Kissonerga-Skalia och ska vara mer än 3 500 år gammal.
– Fynden föreslår att alkohol har använts för att lätta upp stämningen i sociala sammanhang, säger Lindy Crewe, arkeolog vid universitetet i Manchester, som var med vid studien på Cypern, enligt Medical Daily.
Provade att brygga
Vid utgrävningsplatsen på Cypern hittade forskarna flera ledtrådar till hur de gjorde öl där en gång i tiden. För att testa sin hypotes bryggde forskarna öl på gammalt vis. Resultatet blev ett öl med "bisarr smak".
– Alkoholhaltiga drycker användes även för att stärka affärsrelationer, säger Lindy Crewe och fortsätter:
– I stället för betalning fick arbetarna ofta en speciell måltid i belöning och alkoholhaltig dryck. Det gjorde att arbetet förvandlades till en social händelse.
Hon menar också att människorna under bronsåldern var väl medvetna om den avslappnande effekten alkohol kan ha, skriver Medical Daily.