Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ögonfärg och ansiktsform bestämmer din trovärdighet

Ögonfärgen bestämmer hur folk ser på dig.
1 av 2

Ögonfärgen bestämmer hur folk ser på dig.

SCANPIX / Svenska Dagbladet

Även formen på ditt ansikte spelar roll.
2 av 2

Även formen på ditt ansikte spelar roll.

SCANPIX / Svenska Dagbladet

Nyheter | 14/01/2013 07:36

Färgen på dina ögon och formen på ditt ansikte bestämmer hur trovärdig du är. Det föreslår en ny studie.

TJECKIENForskare från Charles University har undersökt vad som påverkar hur pålitliga vi anser att människor är.

I studien fick testpersonerna rangordna vilka de tyckte verkade mest pålitliga baserat på personens ögonfärg och ansiktsform.

Resultatet visade att personer med bruna ögon ansågs mer pålitliga än personer med blåa ögon, oavsett om det var en man eller kvinna.

Forskningen föreslår också att personer med ett "fylligare" ansikte anses som mer pålitliga än personer med ett smalt ansikte.

Ansiktsformen viktigast

Forskarna ville sedan ta reda på huruvida det var ansiktsformen eller ögonfärgen som var viktigast när vi bestämmer hur pålitlig vi anser en person är.

Då visade sig att ögonfärgen inte spelade någon större roll, utan det var framförallt ansiktsformen vi utgår från. Det kom de fram till efter att testpersonerna fått se bilder på personer med olika ögonfärg, men samma ansiktsform.

– Vi kom fram till att även om de med bruna ögon ansågs som mer pålitliga än blåögda, så var det inte färgen som gjorde att de utstrålade trovärdighet. Utan istället var det ansiktsformen som ögonfärgen associerades med, skriver forskarna i sin studie.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du det stämmer?