Ikeas nya snedsteg: Driver med transsexuella

Den svenska möbeljätten Ikea är i blåsväder i Thailand efter att ha släppt en kontroversiell tevereklam som driver med transpersoner. "En grov kränkning av de mänskliga rättigheterna", skriver Thai transgender group.


Raderade kvinnorna

Ikea har tidigare varit i blåsväder för sina reklamkampanjer. Ikea-katalogen för 2013 såg likadan ut i alla länder förutom i Saudiarabien där i stort sett alla kvinnor retuscherats bort. Det fick bland andra handelsministern Ewa Björling att uttala sig kritiskt. Möbeljätten bad senare om ursäkt.

THAILAND. I oktober förra året fick Ikea hård kritik för att ha retuscherat bort i stort sett alla kvinnor ur den Saudiarabiska Ikea-katalogen. Något som senare ledde till att företaget gick ut och bad om ursäkt

Nu får möbeljätten ny kritik. Den här gången från Thailand. En tevereklam där en thailändsk kvinna plötsligt börjar prata med en djup mansröst har kallats både negativ och stereotypisk av organisationen "Thai transgender group".

Organisationen som värnar om transsexuellas rättigheter i samhället menar att reklamen är en grov kränkning av de mänskliga rättigheterna.

Ikea har bett om ursäkt för reklamen

I reklamen går en thailändsk man och hans "flickvän" runt och shoppar möbler på Ikea. Men när "kvinnan" får se att det är rea på kuddar utbrister hon i ett glädjerop varpå rösten går över till en djup mansröst.

Pojkvännen blir då förskräckt och rymmer så fort han får tillfälle.

Efter kritiken har Ikea pratat med organisationen och lovat att skriva ett brev där man ber om ursäkt för reklamen, det skriver New York Daily News.

Se reklamfilmen här:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man död i villabrand i Älvsjö

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.