16-åring skröt om massakerplan i chattrum

- 12/03/2013, 15:04
16-åringen skröt på chattrummet Omegle.
1 av 3

16-åringen skröt på chattrummet Omegle.

Faksimil / SCANPIX

Omegle är en chatt där man kan prata med vem som helst över hela världen.
2 av 3

Omegle är en chatt där man kan prata med vem som helst över hela världen.

Faksimil

Pojken erkände allt efter att han gripits.
3 av 3

Pojken erkände allt efter att han gripits.

Thomas Winje Öjord / SCANPIX

En mobbad elev planerade att skjuta alla i skolan. Men FBI och polisen kom honom på spåren, eftersom han inte kunde hålla fingrarna i styr framför datorn.

NORTHAMPTONSHIRE. En 16-årig elev skulle döda alla han kunde i skolan och sedan ta sitt eget liv. Men den planerade skolmassakern kunde stoppas - på grund av att 16-åringen berättade om allt i ett chattrum på nätet.

– Han skrev att han skulle fortsätta skjuta tills polisen kom, då skulle han begå självmord. Han lämnade också en kommentar om att folk inte skulle ha mobbat honom så mycket, säger åklagaren Mark Topping enligt Daily Mail.

En amerikansk användare på chattrummet Omegle uppmärksammade polisen - och genast var FBI inkopplat. De tog kontakt med brittisk polis som kunde slå till mot 16-åringens hem. Där hittades bland annat sprängmedel han köpt med sin pappas Paypal-konto, flera terroristhandböcker och en manual till hur man tillverkar en bomb.

Erkände efter gripandet

Efter gripandet den 26 februari erkände 16-åringen som sedan togs till en sluten psykiatrisk vårdanstalt.

– Han har sagt både till sina stödpersoner och till polisen att han hade ett begär att genomföra ett massmord. Eftersom han lider av en allvarlig form av Aspergers syndom gjordes bedömningen att han skulle genomföra en sådan attack om han fick anledning till det, säger Topping.

Enligt en av rättsläkarna ska 16-åringen ha haft ett genuint intresse för seriemördare och skolskjutningar.